Actualitat

Zenaida Yanowsky i Mónica Valenciano, Premios Nacionales de Danza 2012

27/11/2012

El jurat ha destacat la marcada personalitat i carisma de Yanowsky, i el caràcter pioner i el compromís escènic de Valenciano Concedits pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, estan dotats amb 30.000 euros cadascun. 

Zenaida Yanowsky ha rebut aquest premi “per la seva marcada personalitat i carisma com a ballarina, que li permet abordar els grans rols del repertori clàssic, però també obrir-se a llenguatges coreogràfics més contemporanis. Característiques que es reflecteixen de manera significativa en la construcció del seu personatge, en la producció d’Alicia al País de les Meravelles de Christopher Wheeldon per al Royal Ballet, companyia en la qual destaca com Principal Dancer des de 2001 “.

D’altra banda, la coreògrafa Mònica Valenciano ha estat distingida “pel seu caràcter pioner en la creació de nous llenguatges per a la dansa contemporània amb alts nivells de risc i compromís escènic en els seus processos creatius, la destacada honestedat i generositat amb què ha afrontat la seva trajectòria artística, així com per l’obertura dels seus processos a altres col·lectius de creadors”.

Zenaida Yanowsky (Lió, França 1975) és actualment Ballarina Principal del Royal Ballet de Londres. Filla dels ballarins Anatol Yanowsky i Carmen Robles, va néixer a Lió i va créixer entre Madrid i Las Palmas de Gran Canària. Ha estat reconeguda amb premis com la Medalla de Plata rebuda el 1992 a la International Ballet Competition Varna. El 1993 va entrar a formar part del Ballet de l’Òpera de París on va ballar importants obres del repertori clàssic. No obstant, és el Royal Ballet londinenc la companyia que figura com fonamental en la seva trajectòria interpretativa. En aquests anys de carrera ha interpretat destacats papers en les principals obres del repertori d’aquesta reconeguda agrupació anglesa com La bella dorment, El llac dels cignes, Giselle, Raymonda, Coppélia,... Al 2003 la crítica britànica la va declarar com a Millor Ballarina de l’any, i al 2009 el Cercle Nacional de la Crítica de Londres li va atorgar el Premi de Vallois com a millor Ballarina.

Mónica Valenciano (Las Palmas de Gran Canària, 1961) és ballarina i coreògrafa. Completa la seva formació en dansa clàssica, contemporània i teatre amb altres disciplines com boxa, tir amb arc i tai-txi. A finals dels 80 crea la companyia El Bailadero. Als 90 funda i forma part (juntament amb La Ribot, Blanca Calvo, Elena Còrdova, Olga Mesa i Ana Buitrago) del col·lectiu UVI (La inesperada). Actualment forma part d’un grup d’investigació i col·laboració juntament amb Raquel Sánchez, Sara Paniagua i Estela Lloves. Ha investigat també el llenguatge del cos en la imatge, en col·laboració amb Chus Domínguez. Ha publicat diversos llibres de poesia i dibuixos. El 1999 el Festival Desviaciones (Madrid) va presentar una retrospectiva de la seva obra. EC2004 li va dedicar el cicle Perfil.

El jurat, presidit pel director general de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM); Miguel Ángel Recio, i  vicepresidit pel subdirector general de Música, Antonio Garde; i format per Ana Extremiana, Pilar Moreno, José Luis Rivero, Lydia Azzopardi, José Carlos Martínez, Virginia Valero i Javier Antonio García (Premio Nacional de Danza 2011, a la modalitat de creació).