Actualitat

Víctor Ullate dirigirà una nova companyia de ballet clàssic

20/11/2008

El projecte arrencarà el 2009 amb 60 ballarins, i tindrà seu als Teatres del Canal de Madrid

Cultura i Comunitat de Madrid han ofert a Víctor Ullate dirigir una nova companyia de dansa clàssia.L’acord entre la Comunitat de Madrid (PP) i el Ministeri (PSOE) és total, però encara queden detalls per perfilar. Entre ells, el nom de la companyia. El que ja es pot confirmar és que la formació residirà als nous Teatres el Canal de Madrid, inaugurats l’octubre passat; aquesta serà una de les principals contribucions del Govern regional al projecte, ja que la gestió d’aquest espai depèn d’ells.

Víctor Ullate és l’únic que durant aquests anys ha sobreviscut amb una companyia pròpia. A més, Ullate va dirigir el Ballet Nacional Clàssic d’Espanya, una formació pública que es va crear en 1979 i que va passar per les seves mans. La història d’aquell projecte va canviar de rumb quan, l’any 1990, Nacho Duato es va fer càrrec de la formació que després es diria Compañía Nacional de Danza (CND) .A partir de llavors, el Ministeri de Cultura passava a ser propietari d’una formació de dansa contemporània i d’una companyia dedicada al repertori espanyol.

La nova companyia que dirigirà Ullate comptarà amb uns 60 ballarins i es presentarà al públic el proper mes de setembre, per aquest motiu es preveu que en breu s’obrin les primeres audicions.

Més canvis al setor: José Antonio y Nacho Duato marxen
Al 2009, a més de la creació del nou ballet clàssic s’impulsaran, amb suports del Ministeri de Cultura a través de l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i de la Música (Inaem), altres dos projectes: el Corella Ballet de Castella-Lleó i un altre liderat per Tamara Rojo.

A més, José Antonio deixarà el Ballet Nacional d’Espanya (BNE) al gener de 2009. Està previst que tots els directors de les unitats de l’organisme abandonin els seus càrrecs en tres anys. Inclòs Nacho Duato, director de la Companyia Nacional de Dansa (CND). Una de les grans incògnites serà el patrimoni de la CND. Les coreografies principals són de l’actual director i aquest ha anunciat que se les endurà com a propietari intel·lectual.