Actualitat

“Vaslav Nijinsky: Un geni a partir de l’anàlisi de la seva narrativa” al I Congrés Mundial d’ Investigació de la Dansa

31/07/2009

El I Congrés Mundial d’ Investigació de la Dansa, organitzat pel Consell Internacional de la Dansa (CID) de la UNESCO, es va celebrar per primera vegada a una ciutat espanyola del 15 al 19 de juliol. Màlaga va acollir a professionals de més de 50 països, entre els que estava Beatriz Langa, sòcia de l’APdC, que va presentar la comunicació “Vaslav Nijinsky: Un geni a partir de l’anàlisi de la seva narrativa”.
A continuació trobareu l’ Abstract que va presentar. La comunicació completa, es podrà llegir a les Actes del Congrés.

Abstract

Vaslav Nijinsky (1889-1950), per molts el “déu de la dansa”, ha estat un personatge rodejat de llegenda des de l’ inici de la seva carrera com artista. Com a ballarí, celebrat pel seu virtuosisme i tècnica perfecta; com a coreògraf, creador d’ un nou concepte de la dansa que va suposar, per alguns autors, ser l’ iniciador o el pare de la dansa moderna i, com a home, un revolucionari que va sorprendre a la societat i cultura oficial del moment, sacsejant el motlle acadèmic i cosificat del món artístic i social. No obstant, el primerenc final de la seva carrera a causa de les seves alteracions mentals, va acabar d’ elevar la seva figura a la categoria de mite.

La importància i transcendència del seu llegat artístic pel segle XX es veu retratada en el seu Diario (Cahiers), on es revela com un artista cultivat, interessat per la política, la literatura i el pensament rus, però també ens revela l’ esdevenir de la seva malaltia mental, els seus ingressos en sanatoris psiquiàtrics i la persistència d’ alguns símptomes sota la forma de deliris, al·lucinacions, manies u obsessions. Després de la seva mort, la seva esposa va supervisar i censurar les edicions del seu diari, suprimint aquells continguts més subversius i menys atractius de la seva “bogeria”.

En aquest estudi, s’ analitza la narrativa del seu diari personal, en la primera versió en llengua castellana, traduïda del rus a partir de la transcripció íntegra d’ aquell manuscrit del text, no censurat ni manipulat per la seva esposa.

Des de la Psicologia, l’ anàlisi de la narrativa del seu Diario, basat en la Metodologia científica de Groundhed Theory, ens dona una visió que pot enriquir la seva biografia i pot obrir nous plantejaments en la comprensió del seu art i la seva vida.

L’autora

Bea Langa “labailarinaclandestina”® és una artista interdisciplinar. Ballarina, performer i investigadora, inicia els estudis de música i dansa al Conservatori de Tarragona però amb el temps es va dirigint cap a la dansa contemporània i creativa, el teatre físic i la dansa-teatre. Es forma de manera independent amb coreògrafs nacionals i internacionals. Ha treballat en diferents companyies de dansa, dansa-teatre, teatre i teatre musical. Paral·lelament ha desenvolupat els seus interessos en l’ aplicació de l’ art en la vida quotidiana i realitza estudis de dansamovimenteràpia (dmt) i psicologia.