Actualitat

Un pas enrere per continuar

14/09/2022

Professionals vinculats al sector aborden cada mes aspectes d’actualitat relacionats amb el món de la dansa a Catalunya. Aquest mes, la ballarina Marta Hervás ens explica el procés de reorientació professional que ha iniciat arran d’una lesió que va patir ara fa 4 anys.

Recordeu que fins el proper diumenge 18, els socis i sòcies podeu optar a la Beca Oportunitats, la mateixa que va permetre la Marta Hervás iniciar aquesta transició laboral. Més info aquí

Al 2018 vaig patir una lessió greu durant una actuació amb la Cia.Moveo amb la que portava treballant cinc anys. La meva carrera professional de dansa va quedar truncada aquell dia. Em van haver d’operar de lligament creuat a Asepeyo (mutua laboral). L’operació no va tenir gens d’èxit i em van haver d’operar una segona vegada al 2020 (en mig de la pandèmia). Tot i això, no van poder sol·lucionar del tot la mala praxi de la primera operació. A l’octubre del 2020 em van donar d’alta desprès de dos anys de baixa, amb una incapacitat (IPT) del 55%, ja que les seqüeles físiques que van quedar al meu genoll, m’impedien poder tornar a ballar. 

No he pogut tornar a treballar de la dansa des de llavors… Va ser molt dur haver d’acceptar-ho i encara ho pateixo.

Malauradament vaig haver de continuar i mirar cap un altre costat. Començar a buscar altres alternatives laborals i reinventar-me fora de l’àmbit de la dansa, cosa gens fàcil quan tota la teva vida t’hi has has dedicat. Era començar de zero en una altra cosa… però en què? I si m’interessava alguna cosa, no era fàcil trobar una formació, o si existia, que s’adaptès al meu horari i a la meva butxaca. Va ser en aquell moment que vaig tenir la gran sort que l’APdC va publicar la notícia de la BECA OPORTUNITATS. Se’m va obrir el cel! Evidentment aquella beca era el que necessitava per tenir una empenta, però no nomès econòmicament si no tambè emocionalment, ja que sentia que no estava sola en aquest procés, i que eren conscients de la meva situació o d’altres semblants.

En aquell moment ja començava a saber de què volia formar-me. Abans d’estudiar dansa ja havia estudiat interpretació teatral a dues escoles de teatre (Col·legi del Teatre i El Timbal), i tambè havia treballat esporàdicament com a actriu. Em vaig tornar a sentir molt interessada pel treball d’interpretació, i vaig pensar que potser podria provar de treballar novament com a actriu. Però aquesta vegada em vaig sentir molt encuriosida pel doblatge, ja que els darrers anys havia estat molt interessada en el treball de la veu. 

Gràcies a l’APdC m’estic formant com jo volia en una escola de doblatge de Barcelona, i esperant el moment de poder acabar treballant d’això. M’encantaria! No deixaré de formar-me en tot el que pugui, però el que sí que està clar, es que l’APdC m’ha ajudat moltíssim per poder donar un primer pas més d’ESPERANÇA en el meu nou camí laboral, que era el que realment necessitava. 

Infinitament GRÀCIES a l’APdC i al gran treball que feu. GRÀCIES.

Marta Hervás

Ballarina

marta hervás
Marta Hervás ballant amb la Cia.Moveo a Londres-Foto de Carles Decors