Actualitat

Un grup de residents del CAP Chafarinas demostra que la dansa redueix l’ansietat

03/06/2015

Dones d’entre 55 i 65 anys de Nou Barris han participat en la investigació i durant tres mesos han assistit a sessions setmanals guiades per Marta Arbolí, una metgessa amb formació en dansateràpia
L’Estudi pilot: Dansa i ansietat a l’atenció primària es va centrar en aquest col·lectiu de dones perquè el seu risc de patir ansietat és el més alt de tota la ciutat, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona

El CAP Chafarinas, de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, va acollir d’octubre a desembre de 2014 sessions de dansa com a teràpia per reduir l’ansietat, com a fase central de l’estudi pilot del grup de residents d’aquest centre de salut, un estudi de recerca presentat a finals d’abril de 2015, un cop avaluats els resultats postintervenció.

L’Estudi conclou que la dansa és un bon recurs per alleujar l’ansietat, ja que tres mesos després de la intervenció, les dades recollides entre les dones participants indiquen que el seu risc de patir ansietat ha disminuït en un 33%. A més, l’activitat té una gran acceptació entre les implicades i un alt compliment, i cal destacar l’absència d’efectes secundaris.

Els responsables d’aquesta investigació, liderat per Marta Arbolí, es plantejaven com a objectiu principal avaluar l’efectivitat d’un programa de dansa com a mitjà d’expressió corporal per disminuir l’ansietat en dones d’entre 55 i 65 anys, d’una àrea urbana, ja que és aquest perfil de dones qui pateix més ansietat, respecte dels homes. I es va optar per un col·lectiu del districte de Nou Barris perquè les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen que l’ansietat de les dones d’aquestes edats i d’aquesta zona és la més alta de tota la ciutat, d’un 15,4%, per sobre del 12,7% de la mitjana de Barcelona.

60 minuts a la setmana per moure’s lliures
El plantejament d’aquesta intervenció va consistir en un total de deu sessions d’una hora de durada cadascuna, que Marta Arbolí, metgessa resident amb experiència en dansa contemporània i formació de postgrau en Dansateràpia va dinamitzar, un cop per setmana, durant tres mesos. Arbolí va rebre el suport dels seus companys residents i de tot l’equip de professionals del CAP Chafarinas.