Actualitat

Un crit per la cultura: omplim la Plaça del Rei el 9 de març per la dignitat del sector!

04/03/2020
La Cultura demana un 2% del pressupost de la Generalitat. El sector diu prou per dignitat, i convoca un acte reivindicatiu a través de la plataforma Actua Cultura a la Plaça del Rei de Barcelona el dilluns 9 de març a les 16h. Des de l’APdC animem al sector de la dansa a sumar-se a la convocatòria i fer força conjuntament.
Actua Cultura 2% és un programa-agenda d’accions impulsat per les empreses culturals privades, amb voluntat de participació oberta a tots els agents culturals, públics i privats, per movilitzar-se davant la necessitat urgent d’un canvi de paradigma en el tractament de les institucions, en concret, el Govern de la Generalitat, fan en la seva mirada cap a la cultura. Demanen:

– Increment del pressupost de cultura de la Generalitat des del 0,65% actual fins al 2%.

– Aplicació d’una política que activi els públics de la cultura.
Context actual

El Pressupost actual del Departament de Cultura és de 240 milions d’Euros i representa el 0,65% del de la Generalitat. A França, és el 2,5%; a Portugal, l’1,8%.  

La despesa per habitant en cultura de la Generalitat és de 30 € any (fonts oficials). A França són de 476 €; a Portugal, de 158 €.

La davallada en un 50% del Pressupost de Cultura de la Generalitat des del 2009 fins ara ha suposat la desaparició de línies d’ajut a la creació, a la producció i a la promoció cultural. 

El teixit creatiu i empresarial de la cultura se’n ressenteix greument. 

Els diferents àmbits de la cultura han mantingut el seu compromís durant molts anys, malgrat les retallades dels ajuts públics.
Per a més informació, o per adherir-vos a la plataforma, feu clic aquí.