Actualitat

Trobada de les associacions professionals de dansa amb el Conseller de Cultura

02/05/2013

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de la Dansa de Catalunya es van reunir el passat 30 d’abril, amb el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per tal d’exposar la greu situació que viu el sector a casa nostra (endarreriment de subvencions, manca de circuit, manca de contractació, dificultats de producció…).

Sobre l’endarreriment del pagament de les subvencions de l’any 2012 vam explicar al conseller que comportarà en breu, la desaparició de les estructures professionals, si no liquiden el deute abans del mes de juliol, i vam demanar un pla de tresoreria realista amb la voluntat de no repetir l’escenari de 2012 que ha provocat l’endeutament per part de molts professionals. Davant aquesta situació extrema i sense tenir la seguretat per part del govern a l’hora de poder complir amb el 100% dels pagaments abans del juliol, el conseller ens va reclamar dades objectives de la situació per tal de poder presentar mesures d’excepcionalitat. La voluntat del conseller és buscar una certa excepcionalitat per presentar-la al govern i mirar de cercar mesures urgents per al nostre sector que desencallin el calendari i la disposició de tresoreria. És per aquest motiu que hem demanat als socis que contestin un qüestionari sobre el seu estat actual.

Respecte als pagaments, el conseller va explicar que acaben de liquidar el deute que tenien amb l’Institut Català de Finances (ICF). El criteri ha estat pagar primer a aquelles entitats que havien hagut d’endeutar-se per reduir la càrrega financera i també han iniciat alguns pagaments d’imports petits d’aquells que no havien pogut accedir als crèdits. Uns pagaments que es repetiran a finals de cada mes fins a liquidar el deute total. Ens consta que aquests pagaments ja s’han començat a efectuar.

Durant la reunió també es va exposar l’ actual mancança de possibilitats de producció i coproducció, i la precarietat del mercat de contractació municipal, fent esment a la impossibilitat de fer front a les despeses de les poques actuacions que poden sortir, per manca de tresoreria de les companyies i agents creadors.

Respecte a la manca de circuït, el director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, Jordi Sellas, va explicar que s’ està treballant amb les diputacions per tal de crear una Mancomunitat cultural i sumar els recursos de les dues institucions i poder activar, en breu, el circuït territorial.