Actualitat

Tot a punt per les Jornades Europees i Nacionals “Dance futures”: del 20 al 24 de març a Madrid

06/03/2018

Les associacions professionals nacionals i europees del món de les Arts Escèniques s’han unit per posar sobre la taula la necessitat d’implementar mesures reals de suport a la Transició Professional dels intèrprets del món de la Dansa i evitar així l’exclusió social d’aquests artistes, que solen deixar de ballar entre els 28 i 35 anys després de deu anys de formació i carrera altament exigents.

Les organitzacions espanyoles (Dansa-T, Conarte, l’Associació de Professionals de la Dansa) i internacionals (EuroFIA i la InternationalOrganizationfortheTransitionof Professional Dancers) organitzen les jornades Dance futures per analitzar les possibles solucions a aquesta situació.

El president de l’APdC, Xevi Dorca, i el gerent, Cèsar Compte, participaran en dues taules rodones en aquesta primera part de les jornades.

PROGRAMA

L’esdeveniment es durà a terme del 20 i el 24 de març a l’Auditori del Ministeri de Cultura del carrer Sant Marc 40 (Madrid).

El 20 i 21 de març es desenvolupen les Jornades Europees (ja celebrades anteriorment a Bèlgica i Hongria) amb l’objectiu d’analitzar la situació actual a Espanya versus altres països del nostre entorn on ja s’han posat en marxa diferents models que han donat resultats positius. Per exemple, als Països Baixos, on el 85% dels artistes que passen pel seu sistema troba feina durant el primer any dins del seu camp de formació.

D’aquesta manera, les jornades europees comptaran amb representants nacionals de la professió de la Dansa (Companyia Nacional de Dansa, Conarte, DanzaT, Conservatori Professional de Dansa de Madrid, etc.) i també representants internacionals de diferents models (Alemanya, Països Baix, França i Gran Bretanya). Així mateix, es comptarà amb l’experiència personal de Manuela Nogales, una ballarina andalusa de primera línia que explicarà la situació professional i personal en què es troba ara després d’una vida dedicada a la Dansa.

Consulta el programa aquí.

Un cop realitzada aquesta anàlisi es desenvolupen les jornades nacionals el 22 i el 23 de març, on tant representants professionals nacionals com internacionals buscaran solucions a la realitat particular que es viu a Espanya. Per a això, aquests dos dies tenen en compte les següents taules de treball:

– Serveis d’un Programa de Transició Professional
– Estructura d’un Programa de Transició Professional
– Finançament d’un Programa de Transició Professional.

Consulta el programa aquí.

L’ESTAT DE LES TRANSICIONS PROFESSIONALS A ESPANYA A L’ACTUALITAT

A Espanya, la situació dels professionals de la dansa requereix unes mesures que reconeguin i recolzin les seves necessitats des de tota la seva trajectòria. Per exemple, la formació del ballarí/na implica 3.500 hores lectives i obté una titulació equivalent a tècnic mitjà (que en general no superen les 2.500 hores). De fet, ocorren casos com que un mòdul de formació de nivell 2 de 480 hores de formació Dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals o un tècnic d’FP (2.000 hores) té més rang acadèmic que un Titulat Professional de Música o Dansa.

A continuació el ballarí/na comença la seva vida laboral altament exigent, que té una durada mitjana de 10 anys i que, segons un estudi de Fundació Aisge de 2016, només un 8% tenen ingressos superiors als 12.000 euros anuals. Després d’aquests anys, l’intèrpret comença la seva Transició Professional (calculada entre els 28 i 35 anys) on no té cap suport públic per a la reconversió de la seva vida professional.

L’únic pas que s’ha donat des de les administracions públiques data del passat octubre quan es va aprovar per unanimitat una Proposició No de Llei (PNL) on es reconeix la situació particular d’aquests professionals i la necessitat d’implementar mesures per donar-los suport. A més, aquest tema està dins de l’agenda europea Horitzó 2010, el que s’entén que hauria de ser una prioritat per als governs de la Unió Europea.

SOBRE DANZA-T

Danza-T. Xarxa de treballadors de la dansa és una plataforma que uneix a set associacions del sector de la dansa en l’àmbit estatal: Más que Danza (Càdis), Pie de base (Canarias), PAD (Andalusia), APDDA (Asturias), APDCM (Madrid), APdC (Catalunya), ADDE (País Basc) y APDCV (Comunitat Valenciana). Entre totes les associacions representem prop de 1.500 professionals de la dansa a l’estat espanyol. La nostra missió és la promoció, representació i defensa dels drets socials, i interessos econòmics, professionals i culturals dels treballadors de la dansa, per garantir la seva plena inclusió social.