Actualitat

Toni Mira, Premi Nacional de Dansa

14/04/2010

El CoNCA ha concedit a Toni Mira – Nats Nus el Premi Nacional de Dansa. A proposta dels membres del Jurat dels Premis, el CoNCA  ha concedit aquest guardó al ex-president de l’APdC “pel conjunt de la tasca de creació coreogràfica amb Nats Nus i la incorporació d’altres llenguatges escènics i arquitectònics, amb humor i poesia. Destaca el treball de Toni Mira a favor de la difusió de la dansa i de la creació de nous públics així com pels projectes educatius i familiars que ha desenvolupat amb la companyia i Claudia Moreso, com ara Momentari, dins del cicle Dan Dan Dansa del Mercat de les Flors. L’honora també la seva implicació en projectes d’àmbit social,on la dansa és valuosa eina d’integració i comunicació amb la societat”.

El Jurat
El CoNCA atorga anualment les distincions seguint l’assessorament d’un Jurat presidit per Francesc Guardans, president del Consell, i format enguany per vint-i-tres personalitats referents en el món de la cultura a Catalunya que al llarg dels darrers mesos han estat proposant, estudiant i debatent sobre els possibles candidats. Els membres del Jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2010 són:

Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí
Víctor-M. Amela, periodista, degà de la critica de televisió a la premsa espanyola
Sue Aran, investigadora i professora de comunicació audiovisual a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i filòloga
Juliette Beaume, gestora cultural, investigadora d’arts escèniques
Fina Birulés, professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona
Josep Bohigas, arquitecte i professor associat de Projectes a la ETSAB
Lluís Bonet Mojica, periodista i crític de cinema
Josep Borràs, director de l’Escola Superior de Música de Catalunya
Roberta Bosco, periodista especialitzada en art contemporani i en cultura digital
Àlex Broch, crític, assagista, professor universitari i editor
Arcadi Calzada, assessor d’art, consultor financer i empresari
Montserrat Carulla, actriu de teatre, cinema i televisió
Miguel Gallardo, il·lustrador a la premsa i dibuixant de còmics
Claudia Giannetti, investigadora en l’àmbit de l’art contemporani i del media art
Àngels Margarit, ballarina, coreògrafa i pedagoga. Directora de la companyia Mudances
Antoni Mas, pianista i compositor. President de la Unió de Músics de Catalunya
Jordi Pablo, activista, investigador i pedagog en el camp de l’art actual i la cultura popular
Marta Ramoneda, llibretera, directora de La Central
Carme Riera, escriptora i exerceix de professora universitària
Elisenda Roca, periodista i escriptora
David Santaeulària, tècnic de cultura, comissari d’exposicions i historiador de l’art
Jorge Wagensberg, professor a la Universitat de Barcelona i Director Científic de la Fundació “la Caixa” Anatxu Zabalbeascoa, periodista i historiadora de l’art

Els Premis Nacionals de Cultura són la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura a Catalunya. El CoNCA, és des del passat 2009 l’ens que concedeix aquestes distincions de la Generalitat de Catalunya. Aquests  premis van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va atorgar entre 1932 i 1938. D’acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, i dotats cadascun amb 18.000 euros, es concedeixen anualment a persones o entitats que han excel·lit amb les seves aportacions o activitats en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior. Les categories dels premis són l’arquitectura i l’espai públic, les arts visuals, l’audiovisual, el cinema, el circ, el còmic, la cultura popular, la dansa, el disseny, la literatura, la música, el patrimoni cultural, el pensament i cultura científica, la projecció social llengua catalana, el teatre, i un premi especial que reconeix la trajectòria cultural i artística d’una persona al llarg de la seva vida.

El president de la Generalitat de Catalunya José Montilla i els consellers del CoNCA lliuraran les prestigioses setze distincions en el marc d’un acte que se celebrarà el proper 3 de juliol al Palau de la Generalitat.