Actualitat

Tercera trobada amb centres de formació: 5 de febrer del 2020 a La Caldera Les Corts

20/12/2019
La setmana passada es va celebrar a La Caldera Les Corts la segona trobada de l’APdC amb centres de formació de Dansa. L’objectiu és posar en comú demandes i necessitats del sector i treballar conjuntament per trobar millores i solucions.
La propera reunió servirà per tractar altres temes d’educació i comptarem amb la presència de l’AEDA, Artemis Dansa, el Departament d’Educació, l’IT (Conservatori Professional i Superior de Dansa), l’IAE Oriol Martorell i l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona.
Serà el 5 de febrer de 2020, d’11 a 13.30h a La Caldera Les Corts. Cal confirmar assistència en aquest formulari.
Resum reunió anterior

La reunió va girar al voltant de l’SGAE i les tarifes de drets d’autor que es cobren als centres de formació de dansa. La recerca que d’Andrea Leunda, advocada de l’APdC, ha dut a terme li ha permès esbrinar que existeixen dos pactes no escrits entre la SGAE i les escoles de dansa:

En l’àmbit estatal, l’SGAE no fa pagar a les escoles de dansa la tarifa estipulada per les zones comunes, només per les sales on realment es fa dansa. Aquest va ser un acord que es va pactar verbalment entre CONARTE i SGAE.

Les escoles autoritzades no paguen la tarifa a l’SGAE. Tanmateix, el Departament d’Educació explica que defensa els centres autoritzats davant de l’SGAE cada vegada que se l’hi demana.

Com que no hi ha subscrits pactes per escrit es fa més complicada la defensa de la legitimitat dels esmentats pactes davant l’SGAE, ja que sempre s’ha de lluitar cas per cas i no es pot assegurar que efectivament s’apliquin.

En principi, al mes de gener de 2020 es crearà una nova entitat de gestió dels Drets de Propietat Intel·lectual dels autors de peces musicals, que coexistiria amb l’SGAE. Encara no sé sap quin nom tindrà ni com funcionarà. Des de l’APdC estarem atents per vetllar que es desenvolupi de la millor manera possible.
Es conclou la trobada debatent quina ha de ser l’estratègia davant l’SGAE que s’hauria d’adoptar com a sector. Entre les diferents línies comentades, destaquen: Defensar que totes escoles de dansa, autoritzades i no autoritzades, no haurien de pagar la tarifa de Drets de Propietat Intel·lectual per utilitzar el repertori de l’SGAE, ja que els dos tipus de centres es sustenten en la finalitat educativa; Pactar una tarifa reduïda amb l’SGAE per a les escoles no autoritzades.
L’APdC seguirà treballant en aquest sentit i informarà dels resultats en les properes reunions.
Podeu consultar el resum de la 1a reunió aquí.