Actualitat

Teatre i dansa a casa, amb l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques i el RedIT

24/03/2020

Durant aquests dies de confinament l’IT proposa passar l’estona veient arts escèniques des de casa a través de l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques, una iniciativa del Museu de les Arts Escèniques (MAE) creada amb la finalitat de preservar i difondre els arxius de vídeo de les arts escèniques catalanes.

El dipòsit digital recull la producció audiovisual de l’Institut del Teatre i arxius de teatres i/o companyies i fons que formen part del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques, com ara l’arxiu de la Fura dels Baus o entrevistes amb les ballarines del Ballet del Liceu.

Pel que fa a la producció de l’Institut del Teatre, bona part del material només es pot visionar des de les biblioteques de l’Institut del Teatre, és el cas dels espectacles realitzats pels alumnes (tallers) i les actuacions de la Jove Companyia IT Dansa, però es poden veure en accés obert diversos actes, jornades i conferències.

En el cas dels actes,són accessibles per exemple l’organitzat amb motiu de l’110è aniversari del naixement de Joan Magrinyà, el Centenari de Maria Aurèlia Capmany o el de l’Institut del Teatre, homenatges a personatges com Ovidi Montllor o Jordi Fàbrega, Guillermina Coll o Iago Pericot, actes de graduació dels alumnes del Conservatori Professional de Dansa o les funcions dels finalistes del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre, el lliurament del Premi Margarita Xirgu o els actes d’inauguració del curs, entre d’altres.

A la categoria de conferències i jornades, podeu veure una conferència de Pina Bausch, el Festival Internacional d’Escoles de Teatre que organitza l’Escola Superior d’Art Dramàtic cada dos anys, el Fòrum d’Arts Escèniques i Inclusió Social o el Fòrum de Pedagogia sobre les Arts i les Tècniques de l’Espectacle.

Podeu consultar l’arxiu aquí.

Llibres d’arts escèniques

D’altra banda, també hi ha disponible el Repertori Teatral Català del RedIT, el Reservori Digital de l’Institut del Teatre, on hi podeu trobar textos d’autors catalans com Jordi Teixidor, Joan Ramis, Josep Palau i Fabre, Manuel de Pedrolo, Joan Ferrandis d’Heredia, Eduard Vidal i Valenciano, Rodolf Sirera i Ferran Soldevila.

A través del RedIT també es pot accedir a les publicacions i a la producció pedagògica i de recerca de la comunitat acadèmica de l’Institut del Teatre, així com consultar i fer cerques de tot el contingut dipositat. També s’hi difonen altres publicacions que sense ser producció de l’Institut pertanyen a l’àmbit de les arts escèniques.

Tant el RedIT com la col·lecció de textos del Repertori Teatral Català són iniciatives que s’emmarquen dins del Projecte de Recerca de les Arts Escèniques (PRAEC), impulsat per l’Institut del Teatre en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut d’Estudis Catalans amb l’objectiu de rellegir i difondre tant la pràctica escènica com el patrimoni dramatúrgic dels Països Catalans, en tots els seus gèneres i manifestacions.

Tots aquests textos són d’accés lliure i gratuït des del web RedIT.