Actualitat

Dos últims dies del ‘Tardor en Dansa’

30/09/2022

Podreu veure les actuacions de les 5 companyies a Rubí el 12 de novembre i a Alcover el 13

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya han obert recentment la convocatòria de Tardor en Dansa amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Es tracta d’una iniciativa pilot que forma part de les accions del Pla d’Impuls durant el 2022 i que fa itinerar 5 peces de dansa de 5 companyies per 6 municipis de Catalunya.

L’acollida ha estat un èxit i s’han rebut un total de 86 propostes. La comissió de selecció l’ha formada un representant de l’APdC i de l’ACPDC, i un representant de cada municipi que acull la proposta: Amposta, Alcover, Juneda, Ripoll, Rubí i Tremp.

El calendari d’actuacions:

  • Dissabte, 15 d’octubre. Juneda
  • Diumenge, 16 d’octubre. Ripoll
  • Dissabte, 29 d’octubre. Amposta
  • Dilluns, 31 d’octubre. Tremp
  • Dissabte, 12 de novembre. Rubí. 11.30h – Plaça de Louis Braille. 
  • Diumenge, 13 de novembre. Alcover. 18.00h – Convent de les Arts (ENTRADA LLIURE).

Aquesta primera edició del Tardor en Dansa està formada per les següents peces i companyies:

We all live in a box (Ambae Company)

We all live in a box és una peça interdisciplinària on es difuminen les línies entre la dansa contemporània, la música en directe i l’escenografia. Contempla com ens definim nosaltres mateixos i les vides que vivim creant aquests murs invisibles que contenen els nostres ideals, les nostres creences.

Ambae Company és una companyia artística fundada per la coreògrafa i ballarina Arina Lannoo i el músic i compositor Tito Ripoll. Els artistes belga i espanyol van començar a treballar junts el 2019. ”La nostra ambició amb Ambae Company és treballar amb temes humans i socials i trobar noves maneres de comunicar aquests temes rellevants sobre la societat actual a través de diverses disciplines artístiques. Companyia Ambae ve de la paraula ambivalència. Amb ella volem indicar un tret molt humà, la contradicció dels nostres propis pensaments i sentiments”. El 2021 van estrenar la seva primera peça ‘Connection’ durant el festival dansa.Quinzena Metropolitana 2021 Barcelona.

Ways (Homeland Dance Company)

Ways és una peça de dansa de curt format integrada per tres intèrprets. Aquesta peça tracta sobre els canvis que succeeixen en la trajectòria d’un camí que es creua amb dos més. Tres vides que s’han ajuntat en un moment determinat en què han experimentat la convivència, la companyonia, bons moments… i per les circumstàncies donades en un moment determinat s’han de separar. Ways escenifica situacions en aparença estables que al fons no ho són. L’ésser humà és un animal de costums i li costa adaptar-se a allò efímer. És una peça carregada d’energia i sensibilitat on el joc i el diàleg gestual entre els tres personatges es podrà apreciar en diferents moments.

Homeland Dance Company és una companyia de dansa fundada a Barcelona (2020) formada per Roberth Aramburo, Ángel Gutierrez i Glòria Llevat. Tres ballarins i coreògrafs que han decidit associar-se per fer les seves inquietuds coreogràfiques. Una companyia basada en l’amistat, el treball en equip i la investigació artística treballen des de la dansa contemporània fusionant diferents estils de moviment, teatre i performance. Formats tots tres en disciplines com la dansa clàssica, contemporània, arts marcials, danses folklòriques i teatre, no tanquen portes a seguir transformant les arts escèniques.

Scotoma (Clémentine Télesfort i Lisard Tranis)

Scotoma és una peça de dansa, que tracta sobre l’atenció. Una invitació a reflexionar sobre el que la captura i la dirigeix. Podem percebre el que ens passem per alt i notar el que està ocult a primera vista? Scotoma ens convida a observar la trobada de dues persones immerses en el seu propi món. Es donaran mútuament la possibilitat de descobrir altres perspectives, que els permetrà ampliar les seves mirades cap al que desconeixien. Però realment ho podran apreciar? O acabaran perdent-de vista?

Clémentine i Lisard han treballat junts des del 2017 en diferents companyies i contextos i han anat formant un languaje comú que s’ajunten en aquesta primera creació. Scotoma arriba com a culminació de fases prèvies d’exploració i de recerca de l’atenció
com a eina central de la seva recerca. Desitgen continuar desenvolupant la seva col·laboració i explorar diversos formats com el videodansa, el site specific, i peces pensades tant per a carrer com per a sala. El seu punt de trobada és l’interès d’explorar estats corporals que porten a l’encarnació d’imatges, personatges i històries. És la relació que les seves propostes artístiques poden arribar a generar amb el públic que els porta a crear.

Picnic on the moon (Júlia Godino i Alexa Moya)

Picnic on the Moon és el “tableau vivant’’ de dos individus al Sud de França passant la tarda al parc, gaudint d’un pícnic sota el sol amb una suau brisa que acaricia els seus cabells. Què passaria si de cop i volta se n’adonessin de que el sol en realitat és una bombeta i que aquella agradable brisa prové d’un ventilador? Picnic on the Moon va néixer d’una imatge, purament com a punt de partida. Com es mouria aquesta imatge? Qui la mou? És real? La peça explora el contrast entre la realitat aparentment perfecta amb un interior desert, un espai en el qual la línia divisòria entre realitat i falsedat s’ha difuminat.

Fundada i formada per les dues ballarines i creadores, Júlia Godino Llorens (1996) i Alexa Moya Panksep (1997), és una companyia de dansa contemporània que va néixer amb la creació del seu duet Picnic on the Moon el 2018, i que té com a fonament la col·laboració amb altres col·lectius i disciplines artístiques. És així com va sorgir la seva primera peça, dins el marc i amb el suport del col·lectiu The Backyard (Anvers, Bèlgica), al qual ambdues pertanyen i han co-creat juntament amb altres ballarins. Actualment, la companyia es troba en gira amb la peça Residència 0, una peça llarga de dansa i escultura que és el resultat de la col·laboració amb el Col·lectiu Llego Tarde; en gira amb Tan a prop, que és la versió curta de Residència 0; i en gira amb Picnic on the Moon.

A cegues (Elelei Company)

A tots ens han tapat els ulls alguna vegada per darrere, per així entrar en el joc de tractar d’esbrinar qui ha estat, però, i si tot es tractés d’alguna cosa més? Un succés exterior fa canviar d’estat a una persona. Aquest agent li priva de veure el que hi ha fora i potser li regala l’oportunitat de veure el que hi ha dins. Una peça d’intriga que s’inicia en l’acte de cobrir els ulls a una persona, on s’ajunta l’humor amb la dansa-teatre, per explicar una història molt propera al públic, on es parteix d’un joc amb constant conflicte on alguna cosa molt més misteriosa apareixerà des de la superfície.

ELELEI neix el 2019 de la col·laboració entre els artistes Sabrina Gargano (Barletta, Itàlia) i Rafa Jagat (València), unint-los la idea de poder ajuntar els seus propis recorreguts de dansa i teatre, per posar-ho tot en un mateix lloc com a llenguatge disciplinar. Motivats per explicar històries, per preguntar-se el perquè de les coses, i perquè poguessin ser assimilades pel públic neix el 2020 el seu primer treball A cegues, guanyant el primer premi del festival Mais Imaginarius de Portugal el 2021 i el Premi del públic al 35 International Choreographic Competition Hannover 2021. (Actualment en gira nacional i internacional). A més d’A cegues, el gener de 2021 creen el film de teatre físic May you listen? pertanyent a la formació de la companyia jove de Jasmin Vardimon JV2 a Anglaterra i estrenat al maig 2021. Al maig 2022 estrenen Marathon a Sadlers Wells, Londres, com a col·laboració novament de la companyia JV2 de Jasmin Vardimon. Soy madera, segona creació de la companyia i co-produîda per Imaginarius festival, va ser estrenada el 26 de maig 2022 al mateix festival.