Actualitat

Ja tenim els tallers formatius més votats pels socis i sòcies de l’APdC

13/07/2021

L’associació va obrir una convocatòria de propostes de tallers entre totes les persones associades amb l’objectiu de poder oferir formacions impartides per elles mateixes i que responguessin als interessos del teixit associatiu de l’APdC. Es varen presentar 13 propostes de tallers enfocats a diferents àmbits de la dansa (entrenaments, creació, salut, educació, comunitat… des d’una mirada teòrica o des de la pràctica). Els dos més votats, sumats al taller que es va haver de cancel·lar el 2020 degut a la pandèmia, se celebraran durant el darrer trimestre del 2021. Properament us informarem de les dates concretes i el procés d’inscripció.

Aquests són els tallers formatius que s’impartiran enguany:

Trobades miofascials – Claudia SolWat

Objectius. Apropar-nos a les CADENES MIOFASCIALS; conèixer i ubicar el seu recorregut en el cos; integrar en el propi cos les cadenes superficials i profundes; compartir eines per equilibrar i enfortir les cadenes miofascials; reflexionar com aquest coneixement pot aplicar-se a la pròpia pràctica de ballarina i/o docent (per escalfar, per entrenar, per dissenyar una classe…); reconectar amb l’anatomia des d’aquesta visió.

Contingut. 2 sessions de 4h amb propostes per: PALPAR les cadenes miofascials al cos de l’altre; MOURE el cos a partir de la memòria que ha deixat aquesta impresió, per tal d’integrar-les; ACTIVAR per tal de conèixer i reconèixer exercicis que ajudin a equilibrar i /o enfortir aquestes vies anatòmiques; OBSERVAR I REFLEXIONAR al voltant de la pròpia pràctica (com a ballarí o docent) per tal d’aplicar-ho.

Destinataris. Professionals de la dansa, docents i estudiants que vulguin entendre i aprofundir en el coneixement del seu cos i el dels altres.

Durada. 8 hores.

Claudia SolWat. Actualment desenvolupa activitats relacionades amb la investigació, la creació i la docència. Acompanya i facilita processos creatius, com a assistent de direcció i coreografia i moviment (Últimes col·laboracions amb: Pere Faura, Albert Quesada i Guy Nader/Maria Campos). Forma part, juntament amb la Cristina Poll (fisioterapeuta), de MOVE ANATOMY on el COS, la seva ANATOMIA i les seves possibilitats de MOVIMENT son l’eix del projecte.


Pràctiques flamenques en cos i arrel – Andrea Jiménez

Objectius. El propòsit d’aquestes pràctiques guiades per Andrea Jiménez és apropar l’estudi i praxi del cos i cossos que el flamenc proposa de manera més holística comprenent el moviment, la rítmica, les estructures, i codis corporals i musicals flamencs i folklòric-ibèrics com la guia per a gaudir, construir i conviure amb altres paradigmes flamencs. Per tant els objectius generals són: 1. Establir paral·lelismes flamencs, revisant l’estructra, l’estètica i la forma, per tal de establir en nostre propi paradigma. / 2. Desgranar els elements compositius del cos (a)flamencat. / 3. Generar codis tranversals entre danses d’altres cultures. / 4. Trobar la matemàtica del cos a través de la rítmica. / 5. Comprendre les mètriques des d’un lloc més orgànic, carnós i visceral. / 6. Posar de manifest l’ADN d’allò que danso. / 7. Ballar amb les preguntes: Com ho percebo, amb què i des d’on? Com són les seves direccions i com les habito? Com respiro allò que habito i construeixo? Quan em refereixo a alguna cosa a ‘flamenca’ o (a)flamencada?

Contingut. Treball cardiovascular: la petjada i la relació amb la pulsació. propostes corporals amb peus descalços per la comprensió de la pulsació i la rítmica pel que fa a l’espai i a el grup, i així preparar les plantes dels peus per al treball amb sabata. 2.Treball de desplaçaments / marcatges: la cintura pèlvica, ús i dependència del terra i el to muscular. Ús de l’espai amb propostes de desplaçaments per al treball de canvi de pes, el rang de mobilitat de la pelvis (Pes flamenc), i les diferents possibilitats a l’hora de marcar. Treball amb sabata (o bambes): construcció del tren inferior i la relació amb la rítmica. Desglossament i pràctica de la tècnica de peus / zapateado utilitzant mètriques i ritmes. flamencs, per tal de trobar ‘el soniquete’, (la nomenclatura) de cadascuna. Treball de caixa i columna: ‘braceos’ i la geometria del cos. Treball d’alineació, rotació, isolación entre cintures en coordinació amb exercicis rítmics i / o formals per plantejar-nos quines són les formes de el flamenc, i per què, si tenen alguna funcionalitat, i què fa que poguin ser un element característic i alhora transversal d’una o vàries danses. Essència del pal/ritme/gest dansat: ballar amb el col·lectiu des de l’individu. Trobar i construir el paradigma flamenc que cadascú/una
habita des del seu cos a través d’un pal i / o ritme específic sumant tots els elements anteriors, la mobilitat dels mòduls i estructures d’una
frase coreogràfica i com les respiro, i les conclusions que el grup/col·lectiu hagi trobat durant el transcurs de la sessió.

Destinataris. Professionals i amateurs que vulguin aproximar-se a l’estudi de la praxis flamenca

Durada. 6 hores.

Andrea Jiménez. Llicenciada en Coreografia i Interpretació i especialitzada en dansa espanyola per l’Institut del Teatre. Desde 2011 actúa i treballa com a freelance a festivals de dansa i música i com a ponent en xerrades entorn la dansa espanyola a la Universitat de Barcelona. Actualment és docent al Conservatori Superior de Dansa de l’Institut de Teatre de Barcelona, i desde 2019 a La Tacones i El centre d’Arts Tradicionals Tradicionàrius, mentre desenvolupa projectes a nivell nacional i internacional amb altres artistes i segueix amb la seva tasca pedagògica i de creació amb el seu projecte Ancorae on convergeixen els seus coneixements sobre dansa espanyola, flamenc i altres danses i músiques d’arrel. Ha guanyat diversos premis, entre ells el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre al 2019.


Fàscia, complexitat elàstica – Maria Mora (taller recuperat de 2020)

Objectius. Entendre que és la fàscia. Treballar en les seves qualitats plàstica i elàstica. Trobar un moviment més eficient a través d’utilitzar les anomenades qualitats de la fàscia. Estudiar i explorar la interrelació entre fàscia, músculs i esquelet.

Contingut. La fàscia forma part del teixit connectiu del cos humà. Aquest és un sistema global, continu i amb capacitat elàstica. Fàscia embolcalla cada part del cos, tant en l’àmbit cel·lular fins a sota la pell, connectant cada part del cos amb la resta. Estretament lligada el sistema nerviós funciona com un òrgan sensitiu. I arran de la seva capacitat elàstica podem economitzar esforç muscular durant el moviment i trobar un treball global i col·laboratiu amb els sistemes ossi i muscular.

Desenvolupament de les classes. Sessions teòriques sobre la fàscia i la seva relació amb l’anatomia estructural. Dinàmiques de percepció i experimentació de l’elasticitat del cos. Manipulacions per parelles per sentir la fàscia de manera passiva i poder entendre la relació amb el sistema muscular quan ens movem per nosaltres mateixos. Petits motius de moviment amb la finalitat d’estudiar les funcions de la fàscia en moviments concrets. Encadenaments llargs de moviment amb la mateixa finalitat que els petits motius però incloent-hi complexitat.

Destinataris. Professionals de les arts escèniques.

Durada: 8 hores.

Maria Mora Alcolea. Ballarina, intèrpret, improvisadora i certificada en Axis Syllabus. Estudia dansa al Conservatori Artemis Dansa de Tarragona i en 2007 viatja a Brussel·les on se certifica en Axis Syllabus i rep els entrenaments de Jette Studio, Studio Hybrid, La Raffinerie i intensius esporàdics a P.A.R.T.S. Ha impartit i imparteix l’Axis Syllabus a Bélgica, França, Italia, Hongria i Grècia. Ballarina del Col·lectiu Free’t, de Zum Zum Teatre i intèrpret i coreògrafa de la Cia Arima.