Actualitat

S’organitza una roda de premsa per denunciar l’emergència de la cultura de base a Barcelona, dimarts 23 de juliol a les 12h a l’Antic Teatre

22/07/2019

Els espais i projectes de cultura de base de la ciutat de Barcelona denuncien la seva situació, a través d’una roda de premsa que tindrà lloc a l’Antic Teatre – Espai de Creació, el dimarts 23 de juliol a les 12h.


El focus del grup anterior se centra en què la cultura de base emergeixi, es reconegui i se situï a l’agenda pública. Per això, s’acorda una trobada amb la premsa perquè, amb complicitat i demanda, s’expliqui i s’exposi allò que els interessos institucionals o l’agenda mediàtica tot sovint enterren: precarietat, pressupostos molt baixos o disminució de subvencions, a més a més de la pujada dels lloguers o la dificultat per accedir a espais de treball on poder desenvolupar i propiciar la pràctica.


Es pretén establir un marc reconeixible sobre què és la cultura de base i què és un projecte independent, des de la consciència que, sovint, es concep com a «privat», i això obvia maneres de fer art paral·leles a la institució o l’ànim de lucre.


A més a més, es treballa en un mapping local i transdisciplinar, una xarxa d’espais, col·lectius o projectes independents, que es compartirà amb les i els assistents. Per tal d’ampliar la xarxa es conviden i es busquen els projectes culturals independents de la ciutat. L’objectiu és la seva localització i visibilització, tant per a públic general com per a l’Administració, els agents artístics i els mitjans de comunicació. Es tracta d’un primer pas cap a la creació d’una xarxa que sumi i generi riquesa, afectes, sinergies i supervivència.


Destaquen que aquesta nova empenta s’empari en la iniciativa Cultura de Base [CdB] de 2008, plenament vigent a dia d’avui.

Els convocants són:

Agost Produccions, ALAS | Artes en Movimiento, Antic Teatre – Espai de Creació, Artibarri- Comunitats creatives per al canvi social, Bar project, Col·lectiu Tinta Negra (Actrius, actors i creador.x.s de la diàspora negra a Catalunya), Coop de Circ, cooperativa La Fàbrica, Cordova, Dones Visuals, Drap-Art, E-M-M-A Experimentar Modos y Métodos Artísticos, El Col·lectiu de companyies de teatre independent, Explica Dansa | Per a la formació i creació de públics escènics, Escena Poblenou – Festival de Creació Contemporània, Habitual Video Team, Homesession, INCA Catalunya – International Network for Culture and Arts, Kasba Music, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, La Cháchara espai d’art i idees, La Piconera / Cia. Sol Picó, La Poderosa, La Visiva, Llibreria Calders, Llibreria On the Road, Espai Mescladís, Nau Bostik, Nyamnyam, Plataforma Cultural La Diürna / Pere Faura, PMCCB – ParlaMent Ciutadà de Cultura de Barcelona, Polièdrica, Projecte Vaca, Sinapsis (Pràctiques artístiques i culturals en context i col·laboratives), Teatron, Telenoika, The Green Parrot i Tudanzas.

Amb la complicitat d’Àngels Margarit (Mercat de les flors), Oscar Dasí (La Caldera), Elena Carmona (Graner), Cristina Alonso (Festival Sâlmon), Johnny Torres (La Central del Circ), Xevi Dorca (Associació de Professionals de la Dansa – APdC), Alfred Fort (Associació de Professionals de Circ de Catalunya – APCC), Montserrat Moliner (Plataforma Assembleària d’Artistes – PAAC) i Lluís Nacenta (Hangar).