Actualitat

Seleccionats els projectes de l’edició 2021 de Balla’m un llibre

26/03/2021

Les associades guanyadores han estat Las dueñas del balón (Angie Mas i Bea Vergés) amb la proposta basada en ‘La Divina Comèdia’ de Dante Alighieri, i Patricia Hastewell amb la peça sobre l’univers de Montserrat Roig

El projecte Balla’m un llibre vol acostar la dansa a la ciutadania en una programació especial i oberta a tot el públic. Parteix de la literatura per apropar el llenguatge coreogràfic a tots els usuaris de les biblioteques participants.

Enguany l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya tornen a apostar per la creació de noves peces relacionades amb la literatura i, més concretament, amb l’univers de la periodista i escriptora Montserrat Roig, de qui al juny de 2021 se celebra el 75è aniversari del seu naixement; i entorn a La Divina Comèdia, de Dante Alighieri, de qui al setembre se celebren 700 anys de la seva mort.

De les 15 propostes rebudes, la comissió de selecció, formada per Joana Cases, Eva Matamoros, Xevi Dorca, Viviane Calvitti i Cèsar Compte com a secretari sense vot, ha seleccionat les propostes següents:

Las dueñas del balón (Angie Mas i Bea Vergés), es basen en ‘La Divina Comèdia’, de Dante Alighieri

Las dueñas del balón, formada per Angie Mas i Bea Vergés han optat per La Divina Comèdia, “que encara que sigui una història del s.XIV és una temàtica inherent a l’ésser humà, el viatge del procés personal d’un individu, en aquest cas de Dante que per arribar al paradís ha d’atravessar l’infern i el purgatoriamb l’ajuda de Virgili encomenat per la seva estimada Beatriz”. Las dueñas del balón, en aquest cas, volen mostrar aquest viatge i traslladar-lo al s.XXI. En la història és l’amor d’una dona el que l’ajuda a arribar al paradís i en el de la nova proposta és l’amor propi, la decisió d’una mort voluntària, la mort de tot allò que no volem. I el viatge fins a arribar a la salvació, a un mateix. Cada generació té un inframón diferent. La nostra és l’era de la tecnologia, de la hiperconectivitat, de la immediatesa, de la imatge, de la intensitat, de les pantalles… I des d’aquest lloc concret fan les preguntes: què és el que ens fa baixar a l’inframón en l’actualitat? Quin és el nostre infern? Com podem sanar-nos i arribar al paradís? Parteixen d’aquests interrogants per donar-li forma a la peça de dansa.

“El ball de les cireres”, un homenatge a l’obra de Montserrat Roig i a la dansa

El ball de les cireres és un trio de dansa contemporània interpretat per tres ballarines barcelonines: l’Alícia Pirez Curell, la Julia Sanz Fernandez i la Patricia Hastewell Puig, que ha coreografiat la peça. Escenifica el món novel·lístic de l’escriptora feminista i antifranquista, recalcant valors pilars de les seves obres com la democràcia i la llibertat. El ball de les cireres s’inspira principalment de la trilogia de Montserrat Roig, que inclou els llibres Ramona, Adéu, El Temps de les Cireres i L’Hora Violeta. El ball de les cireres són tres retrats femenins, tres cossos que materialitzen l’obra de Montserrat Roig. Posant en escena la vida de tres dones, tres ballarines i les seves danses interconnectades, repassen la memòria històrica de Barcelona del segle XX, concretament la memòria de les dones.

La gira del Balla’m un llibre

Els projectes seleccionats es desenvoluparan al llarg del 2021, amb estrena a Barcelona i cinc actuacions en biblioteques de diferents municipis del territori català. En cas que per mesures i protocols sanitaris amb motiu de la COVID-19, no es puguin dur a terme les actuacions presencialment, es faran en format en línia.

A banda dels nous projectes seleccionats, aquest 2021 seguiran girant 4 propostes d’edicions anteriors: Lo.Li.Ta de cia La Taimada, Fantasicontes per tigretelèfon de Viviana Escalé, El cor quiet de Raquel Anguita i El cos fugit de Sonia Fernández. Entre totes les peces arribarem a realitzar una vintena d’accions a biblioteques per tot Catalunya.