Sabies què...?

Sabies que… l’Estatut de l’Artista és a punt de ser una realitat?

Sabies que… l’Estatut de l’Artista és a punt de ser una realitat?
El 6 de setembre de 2018 el Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat l’informe de la subcomissió per a l’elaboració d’un Estatut de l’Artista, un document marc amb 75 propostes que donen solució a assumptes reclamats pel sector cultural.

Aquest informe, aprovat amb el suport unànime de 337 vots, és a dir, per la totalitat de membres presents en el ple, va ser presentat per la subcomissió posada en marxa a instàncies de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, que durant un any i mig ha donat forma a les 50 propostes que el sector de la dansa li va presentar, 36 de les quals provenien del grup de treball d’entitats catalanes, entre les quals hi ha el CoNCA i l’APdC, amb l’objectiu de dotar el sector cultural d’un model legislatiu capaç de respondre a les necessitats específiques dels seus treballadors.

Després d’aquesta aprovació, ara cal donar-li “cos legislatiu” als 75 punts recollits en aquest text, realitzat al costat de 31 representants de col·lectius professionals. Propostes que aborden tres àmbits: fiscalitat, protecció laboral i Seguretat Social i compatibilitat de prestacions públiques amb drets d’autor.

Entre aquests punts recollits en l’informe es troba que “tota la cadena de valor de l’activitat artística passi de tributar del tipus general (21%) al reduït (10%)”, una de les principals reivindicacions del sector en els darrers anys.

Una altra mesura referent als rendiments irregulars és adaptar la llei que regula l’IRPF perquè els artistes i creadors es puguin acollir a l’exempció del 30% que contempla la norma per a aquest tipus d’ingressos i que, a causa de l’actual redacció, “els queda vedada”.

L’informe també pretén que el Govern faci compatible el cobrament de drets d’autor i la percepció de la pensió de jubilació, amb especial en els casos dels creadors més vulnerables i que reben una pensió no contributiva, com succeeix en altres sectors (professorat universitari emèrit o personal sanitari emèrit).