Actualitat

El Departament de Cultura i els grans equipaments es reuneixen per establir una estratègia conjunta contra la censura

20/07/2023

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’ha reunit amb els responsables dels principals equipaments culturals per abordar les amenaces que s’estan materialitzant en l’àmbit de la cultura. La consellera ha repassat els casos de censura que s’han produït a les Illes Balears i el País Valencià i ha dit que “no entenem això que estem veient com a casos aïllats de censura, sinó com a amenaces que es poden convertir en sistemàtiques”. Per això el Departament ha proposat la creació d’un grup de treball permanent amb aquests equipaments, que al seu torn, dialogaran amb la resta d’equipaments del país.

La segona reunió d’aquest grup de treball se celebrarà al mes de setembre. A la sessió d’avui s’ha decidit començar a treballar en l’elaboració d’un codi deontològic que reculli tots els valors compartits a favor de la llibertat d’expressió i de creació.

A la reunió, que s’ha celebrat a la seu del Departament, han assistit Pepe Serra, del MNAC; Eduard Vicente, del MACBA; Jusèp Boya, del MAC; Jaume Perarnau, del MNACTEC; Francesc Balada, de l’Arxiu Nacional; Jordi Principal, del Museu d’Història de Catalunya; Robert Brufau, de L’Auditori; Eugènia Serra, de la Biblioteca de Catalunya; Valentí Oviedo, del Liceu; Carme Portaceli del TNC; Àngels Margarit, del Mercat de les Flors; Juan Carlos Martel, del Teatre Lliure; Joan Oller, del Palau de la Música; Mariona Bruzzo, de la Filmoteca de Catalunya i Enric Puig, del Santa Mònica.

La consellera ha subratllat que “aquests dies estem veient una censura molt visible amb desprogramacions o suspensió de subscripcions, però el que podem veure en breu és una censura molt a l’ombra perquè en molts casos simplement es deixarà de programar o de fer activitats”.

Garriga ha afegit que a la reunió s’ha constatat que “també estem en risc de viure situacions d’autocensura i això és el que volem combatre” i ha destacat que “la visibilitat i l’empoderament de tots els equipaments és important i tots hem estat d’acord en que Catalunya sigui un refugi cultural”.