Actualitat

Resolem dubtes sobre l’ajut de 750€ per a professionals de la cultura

04/12/2020

Hem rebut moltes consultes sobre l’ajut extraordinari de 750 euros per a persones professionals de les arts escèniques i altres activitats culturals (incloses les persones docents). Després de consultar-ho amb l’administració pública, us fem arribar una llista d’aclariments.
Abans de res, però, us recordem que es pot sol·licitar fins divendres 4 de desembre a les 9h del matí, i que no es té en compte l’ordre d’arribada de les sol·licituds, sinó que s’atorgarà per ordre de renda (de més baixa més alta). 

Aclariments:

Ingressos fins a 13.000 euros durant els tres primers trimestres de 2020.

Es tenen en compte tots els ingressos procedents de retribucions per treball o procedents d’ajuts, prestacions, subsidis o subvencions, públics o privats, o de qualsevol altra mena, com pot ser l’ingrés de la declaració de la renta, ingrés procedent d’un lloguer…, percebuts entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2020.

Activitats cancel·lades i com justificar-les.

Per agilitzar el procés, per sol·licitar l’ajut només es demana una declaració de responsabilitat conforme es compleixen els requisits, i posteriorment es lliurarà la documentació justificativa corresponent.

A l’hora de justificar caldrà acreditar que les activitats o serveis han estat suspesos per raó de la crisi sanitària i que aquests han estat cancel·lats per l’entitat o empresa organitzadora (s’inclouen els bolos fora de Catalunya i Espanya). Hi haurà flexibilitat a l’hora de demostrar l’activitat (bolo, classe o taller). Els mitjans de cancel·lació acceptables són:

Quan hi ha contracte:

  • Escrit de l’organitzador anul·lant el contracte.  

Quan s’hagi acordat a través de mail o WhatsApp: 

  • Mail anul·lant l’acord. 
  • En els casos que només es disposi d’un WhatsApp, caldrà un escrit de l’organitzador per a acreditar la cancel·lació.

Quan sigui un acord verbal:

  • Escrit de l’organitzador.

Quan no s’hagi arribat a programar, per tant no s’ha pogut formalitzar de cap manera:

  • Amb un escrit de l’organitzador.
  • Acreditant que és una contractació que cada any es produïa, amb publicitat o contractes d’altres anys per demostrar que era una contractació habitual.  

Compatibilitats

És compatible amb altres ajuts, excepte el de 2.000 euros per autònoms, atorgat fa unes setmanes. Sí que ho és, en canvi, amb el nou ajut d’autònoms que s’està posant en marxa aquests dies i que, de moment, no té quantitat ni dates especificades (només s’ha obert inscripció prèvia fins al 7 de novembre).

Accés al tràmit i a les bases (us recomaneu que repasseu tots els requisits).