Actualitat

Repassem el calendari d’actuacions del Balla’m un llibre 2022

11/11/2022

Des del 2015, l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzen una gira de llibres ballats a les biblioteques de diferents ciutats de Catalunya. Cada any se seleccionen dues peces coreogràfiques que giren al voltant dels universos de dos escriptors/es, en aquest cas Joan Fuster i Ortells i Gabriel Ferrater.

A continuació podeu consultar les actuacions pendents:

1. Que et fessis vella tu…/ sí que em faria escopir sang, de Cia. La Fonte a partir de l’obra de Gabriel Ferrater 2022 Any Gabriel Ferrater

Sinopsi

Atracció, dolor, pèrdua anticipada. Seducció, rebuig. Intel·ligència, enamorament, orgull, descontrol.

No és l’obra, no és l’autor. Serà un joc entre forces oposades el que, junt amb diversos elements, formarà un mosaic d’un univers  ple de matisos que reflecteixen diferents facetes d’un autor polièdric i lliure arrelat per un gran conflicte: les dones i els dies.

Fitxa artística 
Direcció: Clio Van Kerm Intèrprets: Clio Van Kerm, Laura Matamorros Idea: Clio Van Kerm i Laura Matamoros Públic: tots els públics

  • SANTA CRISTINA D’ARO. Biblioteca Baldiri Reixac. 12 novembre 2022 – 18h
    Amb la prevìa: Llegim el moviment, a càrrec de Toni Jodar (Explica Dansa) i la col·laboració de Jordi Cardoner. Una “performance pedagògica” i amena per fer entrendre la dansa moderna i contemporània, especialment amb referència a la peça del “Balla’m un llibre” i com s’ha relacionat la dansa i la literatura.
  • LES BORGES BLANQUES.  Biblioteca Marquès d’Olivart. 21 novembre 2022 – 19h
    Amb la prevìa Llegim el moviment, a càrrec de Toni Jodar (Explica Dansa) i la col·laboració de Jordi Cardoner.

2. Bestiari Dixit, de Mireia de Querol Duran i UrŠa Sekirnik a partir de  Bestiari de Joan Fuster 2022 Any Joan Fuster

Sinopsi 

Peça enfocada en diversos elements de l’obra Bestiari, de Joan Fuster i Ortells.

Per una banda, traslladem el potencial pictòric i l’imaginari generat pels diferents aforismes a l’escena, a través del llenguatge del moviment. Desgranem el material literari de la mateixa manera que desgranem el moviment, la forma i el gest; creant un paral·lelisme en la relació entre la paraula, el so (la veu) i el moviment: com un nom o un verb ressona amb el cos i el moviment i li dóna sentit. 

Per altra banda, en col·laboració amb l’artista Anna Llimós, creem una instal·lació a partir d’unes peces modulars que, en diàleg amb els cossos en moviment, generen imatges suggerents que dialoguen amb l’obra de Fuster.

Fitxa artística 
Creació i interpretació: Mireia de Querol Duran i Urša Sekirnik  Escenografia: Anna Llimos Vidal  Vesturari: UrŠa Skirnik Mirada externa: Anna Rubirola i Cecilia Colacrai Amb el suport de: KUD NUM, La Visiva, Lleialtat Santsenca
Durada: 30 minuts. Públic: Adult. És ideal per a lectors de Nabokov, amb els quals es pot generar generar una conversa posterior a la interpretació de la peça.

  • FUNCIONS ACABADES

3. La divina, de Las dueñas del balóna partir de La divina comèdia de Dante Alighieri 

Sinopsi

Encara que La Divina Comèdia sigui una història del S.XIV, és una temàtica inherent a l’ésser humà: el viatge del procés personal d’un individu, en aquest cas de Dante, que per arribar al paradís ha de travessar l’infern i el purgatori amb l’ajuda de Virgili encomanat per la seva estimada Beatriu. La companyia trasllada aquest viatge al S.XXI. En la història original és l’amor d’una dona el que l’ajuda a arribar al paradís, ara serà l’amor propi, la decisió d’una mort voluntària, la mort de tot allò que no volem. I el viatge fins a arribar a la salvació, a un mateix.
Cada generació te un inframón diferent. La nostra és l’era de la tecnologia, de la hiperconnectivitat, de la immediatesa, de la imatge, de la intensitat, de les pantalles…
I des d’aquest lloc concret ens fem les preguntes: què és el que ens fa baixar a l’inframon en l’actualitat? Quin és el nostre infern? Com podem sanar-nos i arribar al paradís?

Fitxa artística
Creadores: Las dueñas del balón Intèrprets: Angie Mas i Bea Vergés Música: MansO Públic: tots els públics


4. El ball de les cireres, de Patricia Hastewell a partir de l’obra de Montserrat Roig

Sinopsi 

El ball de les cireres és un homenatge a l’obra de Montserrat Roig i a la dansa. És una peça de dansa contemporània interpretada per dues ballarines que escenifica el món novel·lístic de l’escriptora feminista i antifranquista, recalcant valors pilars de les seves obres com la democràcia i la llibertat. El ball de les cireres s’inspira principalment de la trilogia de Montserrat Roig, que inclou els llibres Ramona, Adéu, El temps de les cireres” i L’hora violeta.

Fitxa artística
Creadora: Patricia Hastewell Puig Ballarines: Alícia Pírez Curell i Patricia Hastewell Puig Construcció: Anna Vidal Campany Vestuari: Nina López Le Gaillard Públic: tots els públics