Actualitat

Què ha passat amb Actura12?

07/12/2023

Inspecció de Treball els hi reclama 5.904.323,87 € per haver comès un “frau de llei” consistent en vulnerar les normes de cotització de la Seguretat Social. El motiu és haver aplicat injustificadament la base mínima de cotització a les nòmines de tots els i les artistes, amb independència de la retribució abonada i declarada a efectes de l’IRPF.

Què vol dir això?

Actura 12 et cotitzava per la base mínima (39,18 € al dia per l’any 2022) amb independència de l’import facturat, perquè no hagués tants costos de cotització i “cobressis” més.

La resolució afecta a l’any 2022, és provisional i Actura 12 encara pot presentar al·legacions al respecte.

Què he de fer si he facturat amb ells?

En principi res, aquesta inspecció no afecta als i les artistes contractades per Actura 12.

I si soc o he estat client d’Actura12 a l’any 2022 i finalment es fa efectiva la liquidació de quotes, em pot afectar a la meva cotització?

En principi sí, augmentaria la teva base de cotització adequant-se a la retribució que vas percebre i declarar a efectes d’IRPF. Aquí has de tenir en compte que en el Règim d’Artistes, a partir de 299 € diaris, no es cotitza tot el salari. Aquí tens les taules.

Per què no és recomanable facturar a través de tercers?

La resposta varia segons prestis serveis per compte propi o per compte d’altri (laboral).

Si prestes serveis per compte propi i utilitzes una empresa de facturació estàs eludint les teves obligacions (alta a l’IAE i al RETA) i la TGSS pot aixecar acta reclamant-te les quotes d’autònom des de la primera factura que vas cobrar a través d’aquest tipus d’empresa.

Si prestes un servei laboral i l’empresa et demana que facturis a través d’una empresa de facturació, seràs tu qui es farà càrrec de les cotitzacions laborals que hagués hagut d’assumir l’empresa (33% de la base de cotització). A més, és habitual, com ha passat amb Actura 12, que et cotitzin per un import inferior al que factures i, per tant, cotitzis menys dies en Règim d’Artistes del que t’hagués correspost. Això afecta a futures prestacions com l’atur, jubilació… 

En quins casos he de facturar i en quins és obligat un contracte?

En línies generals i en l’àmbit artístic, quan treballes com a intèrpret en una activitat artística sota l’àmbit d’organització i direcció d’un tercer (una companyia, productora, administració pública…) has d’estar contractada en el Règim General de la Seguretat Social, Especialitat Artistes (RD1435/1985).

En canvi, quan produeixes el teu propi projecte artístic, és correcte facturar.

És molt important que entre totes seguim treballant perquè les empreses que organitzen i produeixen activitat artística contractin directament als i les artistes.

Recorda que si estàs associada a l’APdC, pots demanar assessoraments legal i laboral gratuïts.