Actualitat

Proposats els membres del Consell de les Arts

22/12/2008

El president de la Generalitat, José Montilla, ha traslladat al Parlament la proposta dels onze membres que hauran d’integrar el Plenari del nou Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Es tracta de professionals vinculats a diferents àmbits del món cultura amb una dilatada experiència en la gestió. El nomenaments hauran de ser ratificats en el Ple del Parlament del final de gener de 2009. Un cop aprovada la llista, correspondrà al cap del Govern nomenar-ne el president, tal com fixa la Llei, després d’escoltar l’opinió dels membres del Consell.

Les persones proposades per formar part del Plenari són les següents: el filòsof i crític d’art Xavier Antich, l’arquitecte i activista del disseny Juli Capella, l’escriptor i crític Jordi Coca, d’humanista i traductor Manel Forcano, la galerista Chantal Grande, l’advocat Francesc Guardans i Cambó, la crítica d’art Pilar Parcerisas, la realitzadora Rosa Vergés, l’intel·lectual Xavier Bru de Sala, Sílvia Munt i Quevedo, actriu, directora, creadora i emprenedora. Membre de l’Acadèmia de Cinema Europeu i de l’Acadèmia de les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. Va estudiar Psicologia i Dansa. Titulada en Ballet Clàssic per la Royal Ballet de Londres. Va fundar el Ballet Contemporani de Barcelona. Ha participat en nombroses pel·lícules i obres de teatre com a actriu. Ha dirigit sis pel·lícules i curts; i Marta Oliveres i Tortosa, emprenedora de les arts escèniques no convencionals que col·labora amb Carles Santos, Marcel·lí Antúnez, Xavi Bobés, entre d’altres artistes. Impulsora de El Vivero, una plataforma de gestió d’artistes de diferents disciplines i llenguatges. Editora de la revista ARTRIBUTOS, dedicada a la difusió de les arts escèniques no convencionals. Membre del Network Informal European Theater Meeting des del 1992.

El Consell de les Arts: un organisme pioner al sud d’Europa

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya es crea com un ens de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, que té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural i organitzar la política de suport i de promoció de la creació artística.

El Consell organitzarà la política de suport i promoció de la creació artística i cultural, col·laborarà en l’ordenament de la política cultural pel que fa a la creació artística i vetllarà pel desenvolupament de l’activitat cultural. El Consell ha d’integrar la cultura, la ciència, la tecnologia i les humanitats des d’una perspectiva de transversalitat, interdisciplinarietat i diversitat.

En l’exposició de motius, la Llei diu que es pretén replantejar el model de gestió cultural i de suport i foment a la creació artística vigents i adequar-lo a les exigències i als nous reptes que es plantegen, així com mantenir la política de foment i expansió de la cultura i de les arts al marge de les conjuntures polítiques. També es vol que la societat participi en les decisions que hi incideixen a partir del model que representen els consells de les arts o els arts councils.