Actualitat

Seleccionats els projectes de l’edició 2023 de Balla’m un llibre

28/03/2023

L’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya tornen a apostar per la creació de noves peces relacionades amb la literatura. El projecte Balla’m un llibre arriba a la novena edició acostant la dansa a la ciutadania amb una gira de llibres ballats per diferents biblioteques del territori català.

Concretament, al voltant dels universos de dos escriptors: Carme Riera i Josep M. Espinàs.

De les 18 propostes rebudes, la comissió de selecció, formada per dos membres de junta de l’APdC (Héctor Puigdomènech i João Lima, a més d’Aina Bujosa com a secretària sense vot) i dos membres designats pel Servei de Biblioteques, ha seleccionat les propostes següents:

‘Te dejo amor, el mar como prenda’, de Sol Vázquez entorn l’obra de Carme Riera

Sóc natural de Mar del Plata, una ciutat de la província de Buenos Aires, a Argentina; una ciutat de costa, on el mar va estar molt present en el meu passat i ho continua estant ara.

En algunes entrevistes, Carme Riera explica que ja de jove anhelava sortir de casa seva, del seu poble, de l’illa; i somiava viatjar, volar i descobrir altres llocs, altres persones, altres històries per viure i de les quals aprendre. Aquestes mateixes raons són les que em van portar a viure a Espanya, a Barcelona, ​​deixant enrere la meva ciutat, el meu país, i que, sense pretendre-ho, em van ancorar a aquestes terres. Riera explica, també, com, fins i tot en el present, no deixa de sentir aquesta dualitat, el fet de sentir-se’n, però ser aquí, i de conviure amb aquest sentiment sovint i per sempre.

Per això, “Te dejo amor, el mar como prenda” em va atrapar i em va conquistar; no només vaig trobar interès a treballar sobre un relat que, encara avui dia, continua interpel·lant-nos, sinó que també em va connectar amb una cosa molt personal.

La composició coreogràfica que proposo té com a objectiu indagar sobre la sensibilitat, la precisió i el potent imaginari amb què l’autora descriu el seu relat, per traspassar-ho així a un llenguatge coreogràfic, partint d’un treball en duo amb una altra dona, ja que univers femení és clau i de gran pes al text.

’11ONZE’, de Vero Cendoya entorn l’obra de J. M. Espinàs

11ONZE és un projecte de la Vero Cendoya que explora, mitjançant la dansa, l’univers de J. M. Espinàs basant-se en 2 dels seus llibres més destacats: EL TEU NOM ES OLGA (com a referència de forma) i I LA FESTA SEGUEIX (en el contingut). Compta amb tres intèrprets: la Vero Cendoya, la Laia Martí i la músic Adele Madau.

11ONZE, igual que els 4 últims espectacles de la Vero Cendoya, és una peça inclusiva, i té com a objectiu celebrar les diferències, i alhora suposa una continuació de la lluita de J M Espinàs per la normalització de les persones amb Síndrome de Down.

Aquesta peça cerca traduir i presentar, mitjançant la dansa, la literatura senzilla i contundent de l’autor, cercant un llenguatge de moviment proper i carregat d’imatges. Pensaments i memòries plens d’humor que les tres intèrprets presentaran a l’espectador mitjançant el moviment, la paraula, i la música en viu.

La gira del Balla’m un llibre

Els projectes seleccionats es desenvoluparan al llarg del 2023, amb estrena a Barcelona i quatre actuacions a biblioteques de diferents municipis del territori català.

A banda dels nous projectes seleccionats, aquest 2023 seguiran girant 3 propostes d’edicions anteriors: Bestiari dixit de Mireia de Querol i Ursa Sekirnik; Que et fessis vella tu,/ si que em faria escopir sang de la companyia La Fonte; i El ball de les cireres, de Patricia Hastewell Puig.