Actualitat

Descobriu els 4 projectes guanyadors de les ajudes Carretera i Dansa 2024

12/12/2023

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha atorgat les 4 ajudes de la sisena edició de Carretera i Dansa, una iniciativa que té per objectiu impulsar projectes que es desenvolupin a municipis d’arreu de Catalunya i que utilitzin la dansa com a mitjà d’intervenció comunitària, educativa o de salut.

Per a ajudar en el desenvolupament de les iniciatives d’aquests socis i sòcies, l’APdC fa una aportació de 3.000€ (impostos inclosos) a cada projecte.

Aquestes són les propostes seleccionades, que la comissió formada per Guille Vidal-Ribas i Ana Pérez (membres de junta de l’APdC) i Magdalena Garzón i Julie Tartaglia (guanyadores de la passada edició de Carretera i Dansa) ha escollit d’entre 18 projectes rebuts:

Habitar el territori amb el cos

Annabel Garcia Circuns

El poble de Puig-reig, a part del nucli urbà, té set colònies industrials i, cadascuna d’elles amb unes característiques úniques que expliquen el seu origen, valor i llegat. El riu Llobregat que travessa la comarca del Berguedà mostra un passat històric que pertany a la gent, que ens explica qui eren, qui són ara i que encara sobreviu en les sobretaules i les parets de les fàbriques. Aquests espais, moltes vegades buits i abandonats, podrien acollir noves iniciatives, i la voluntat de l’Annabel és rehabitar-los, fer-los dels puig-reigencs i donar-los-hi nous usos. “Habitar el territori amb el cos” és un projecte de dansa que pretén explorar i tenir cura del territori des dels cossos, per a recuperar aquests espais del territori industrial. A quins llocs es pot arribar amb la dansa? Com la dansa ens vincula amb l’altre i, per tant, amb el territori? Com llegim actualment el territori industrial que ens rodeja? I, en aquest context neix aquestaa proposta comunitària.

troBalles

Natalia Prior (amb Alba Candel)

troBalles és un projecte de moviment per a gent gran que consistrià en la realització d’un taller amb dos grups de 12 persones (24 persones en total) d’aquest col·lectiu. Durant la realització del taller es crearà una petita coreografia que unirà aquests dos grups. Durant tot el procés s’enregistrarà el taller, la peça coreogràfica i també les sensacions i opinions dels i les participants. Al finalitzar el projecte es crearà un petit documental, que s’entregarà a cada participant i que també es projectarà a la població on es dugui a terme el taller, apropant l’activitat a les famílies de les persones participants i al públic en general.

Les dones del sac

Arantza labuena

“Les dones del sac” serà un recorregut itinerant pels carrers de Santa Bàrbara (Montsià) en el que moltes dones arrossegaran més de 100Kg repartits en diferents sacs que penjaran del seu cos i els hi impediran moure’s amb total llibertat. “Les dones del sac” posa de manifest sense emetre cap judici “el pes que arrosseguen les dones”. De forma poètica i al·legòrica fa visible allò que, de tant quotidià, ens passa desapercebut. El treball que proposa l’Arantza es repartirà en 3 fases: un taller d’escriptura creativa on les participants tindran la possibilitat d’escriure el relat de la seva experiència com a dones; un taller de creació dels propis pesos; i la intervenció final en l’espai públic.

reVOLTA – Adolescents en Moviment

Claudia SolWat (amb Joana Rañé, Marta Rabaneda i Anna Òdena)

reVOLTA – Adolescents en Moviment és un projecte que neix a partir d’un grup de mestres dansa contemporània de diferents poblacions del territori (l’Esquirol, Puigcerdà, Artès i Molins de Rei) que es reuneixen perquè els interessa generar nous espais de trobada i exhibició que no tinguin una vinculació competitiva per estudiants de dansa adolescents. La motivació és connectar 4 poblacions, fer xarxa amb altres grups de dansa, el treball en equip entre professores i fer una petita gira on poder compartir escenari des d’un lloc creatiu i amb un públic diferent a l’habitual.