Actualitat

Programació de dansa del Festival Grec 09

22/05/2009

El Festival Grec ha donat a conèixer la seva programació de dansa per aquest any.

Veure el  programa.

Us recordem que els socis de l’APdC tenen descompte en tots els espectacles de dans ai teatre del Festival.

La natura delle cose
Companyia Virgilio Sieni

Mercat de les flors
24 i 25 de Juny
21 h
22 €
1 H

Inspirat en el poema de Lucreci De rerum natura, el coreògraf italià presenta un espectacle que fa servir la dansa com a eina de recerca i el treball coreogràfic com a mitjà per reflexionar sobre l’actualitat.

La crítica italiana ha dit d’aquest espectacle que és sofisticat, fràgil, portador d’una bellesa miraculosa…, un fil de delicades coreografies que desemboquen en una extraordinària experiencia estètica. En mans del prestigiós coreògraf italià Virgilio Sieni, el poema filosòfic i enciclopèdic de Lucreci De rerum natura dóna vida a un discurs dialèctic en el qual topen les delícies i l’horror, el naixement i la mort, el delit i la desintegració… Un espectacle que parteix de la construcció i la reflexió coreogràfica sobre el moviment del cos a l’escena, i que tracta de representar un poema més enllà del domini de la racionalitat. Poètic i commovedor.

Entity
Wayne McGregor | Company Random Dance

Mercat de les Flors
28 i 29 de juny
21 h
22 €

La poderosa imaginació del coreògraf anglès no té límits, i ens ho demostra àmpliament en aquest nou espectacle, caracteritzat per un llenguatge escènic profundament personal i inspirador.

«La meva primera aspiració ha estat sempre comunicar idees a través del cos. La segona, no fer mai el mateix», ha explicat el reconegut coreògraf Wayne McGregor quan li han preguntat per la filosofía que impregna la creació dels seus espectacles. «Per alliberar l’instint —diu McGregor—, els artistas no estem limitats per les fronteres sinó, més aviat, les necessitem per empènyer-hi en contra.». Des de l’escenari, buit i despullat, els ballarins ens transporten cap a una proposta artística electritzant que vol reflexionar de manera profunda sobre les relacions naturals i artificials que s’estableixen entre el cos i el cervell. L’obra Entity la representen deu personatges al límit de l’exigència física, volant per sobre de l’escenari al ritme de la música creada per Jon Hopkins (col·laborador de Coldplay i Massive Attack) i Joby Talbot (compositor per a Divine Comedy i White Stripes).

H3
Bruno Beltrão / Companyia Grupo da Rua

Mercat de les Flors
2 i 3 de juliol
21 H
22 €

El coreògraf brasiler Bruno Beltrão presenta un espectacle vigorós i màgic on a partir de la dansa contemporània es fa una relectura dels balls de carrer.

Del hip hop més irreverent, popular i de carrer, és d’on neix l’art de Bruno Beltrão, un dels grans de la dansa del Brasil actual. I, precisament, és de la seva relectura i reflexió d’aquestes arrels professionals, a través de la dansa contemporània, d’on sorgeix el seu treball més reconegut arreu del món. En el seu sisè espectacle, H3, Beltrão impregna cada moviment de vida pròpia, fruit d’un llenguatge coreogràfic singular, amb diferents conjunts de ballarins que es mouen dalt de l’escenari de manera impactant i tèrbola, al compàs dels sorolls del carrer. Un viatge cap a un territori desconegut ple de màgia i emoció.

Caldera Express’09
Arthur Rosenfeld i Ana Teixidó

La Caldera
del 2 al 5 de juliol
20 h (Dg.: 19 h)
entrada Gratuïta

Els nous llenguatges de la dansa troben el seu espai privilegiat a Caldera Express’09. Aquest any, amb la invitació d’Arthur Rosenfeld i Ana Teixidó, coreògrafs i directors artístics de la Companyia Meekers Uitgesproken Dans, de Rotterdam.

Els dos artistes convidats desenvoluparan un laboratori de dues setmanes a la seu del Centre de Dansa i Arts Escèniques Contemporànies La Caldera, al barri de Gràcia, i hi representaran la seva obra Tango a la Bergman. Aquesta performance és l’última producció dels artistes i culmina una sèrie de duos entre Rosenfeld i Teixidó, una tradició que es remunta a l’any 1986. Tots aquests duets tracten la coexistència dins de la parella, i a cadascun troben metàfores noves per descriure les situacions a les quals les parelles sovint es veuen arrossegades. En aquest cas, inspirats en gran part per les pel·lícules d’Ingmar Bergman però també per l’atmosfera del mateix tango, Arthur i Ana simulen ser en un local de tango després de tancar, i recreen a l’escenari moments sorprenentment bells.

Caldera Artistes Residents
La Caldera
del 7 al 12 de juliol
20 h (dg.: 19 h)
entrada grat uïta

Amb el programa «Caldera Artistes Residents» diferents artistes han ingressat al Centre de Dansa i Arts Escèniques La Caldera. Al Grec’09 ens fan partícips dels seus millors treballs

Dins el programa «Caldera Artistes Residents» es mostraran alguns dels projectes més interessants que s’estan acollint durant l’any 2009 al Centre de Dansa i Arts Escèniques La Caldera. La companyia Erre que erre presentarà un programa doble: No sólo (de neuronas vive el cerebro enamorado) i Crash; Gema Díaz i Vero Cendoya portaran a l’escenari Manuales de saliva (domingos y viajes a Marte); Cecilia Colcrai i João Lima mostraran Azul como uma laranja; Anna Rubirola i Maria Montseny oferiran Break Fast o de la feble feblesa, i Guy Nader i Maria Campos estrenaran Btwin Barcelona Beirut. El programa de residències dóna suport a diversos artistes amb l’objectiu de facilitar que puguin dur a terme les seves creacions i projectes. Es tracta d’un dels programes del centre més rellevants en l’àmbit creatiu que enguany es fa visible en el marc del Grec i amplia, d’aquesta manera, la xarxa de col·laboració del col·lectiu amb el festival.

IT Dansa
Jove Companyia de l’Institut del Teatre

Mercat de les Flors
del 7 al 10 de juliol
21 h
20 €

IT Dansa presenta per al públic familiar Sechs Tänze, del prestigiós coreògraf Jirí Kylián. També estrena I Like Five, concebuda per Stjin Celis especialmente per a aquesta companyia, i Minus 16, d’Ohad Naharin, una seductora invitació a la dansa per a tots els públics.

La trajectòria d’IT Dansa i l’excel·lència dels ballarins de la companyia s’han vist reforçades per la bona acollida que han tingut les més de dues-centes actuacions que ha fet en diferents escenaris de Catalunya, Espanya i Europa des de la seva fundació. A l’espectacle que presenten al Grec’09, la jove companyia IT Dansa demostra la seva gran professionalitat amb un programa de tres coreògrafs de prestigi al servei d’aquest projecte pedagògic de l’Institut del Teatre: les Sechs Tänze, de W. A. Mozart, a la manera irònica i divertida de Jirí Kylián, I Like Five, creada per Stjin Celis per a IT Dansa, i Minus 16, una peça carregada d’expressivitat d’Ohad Naharin, el coreògraf israelià més prestigiós i influent.

Present vulnerable
Companyia RARAVIS

TNC – Sala petita
del 9 al 19 de juliol
de dc. a dv. : 20 h; ds.: 21.30 h;
dg.: 18 h
de 9 a 17 €

Els coreògrafs Andrés Corchero i Rosa Muñoz  fusionen cos i poesia en un espectacle inspirat en l’obra de Feliu Formosa, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

El treball que veurem dalt de l’escenari s’inspira en els textos i poemes del Cançoner i El present vulnerable (Diaris 1973-1978), del poeta i traductor Feliu Formosa. Un espectacle sobri però enlluernador que vol indagar en els sentiments que es generen per la pèrdua d’un ésser estimat, en aquest cas la mort de la dona del poeta. A través de la poesia i la dansa, Andrés Corchero i Rosa Muñoz ens proposen un relat contradictori sobre aquell pont misteriós que existeix entre la vida i la mort, sempre ple d’esperança.

Dies de Dansa
XVIII Festival Internacional de Dansa en Paisatges Urbans

Diversos espais
del 10 al 14 de juliol
Diversos horaris
Entrada GRATUÏTA

La dansa pren les ciutats de Barcelona, Mataró, Sitges i Sabadell durant cinc dies d’estiu amb un programa de representacions gratuït on diferents creadors, ballarins i companyies mostraran els seus millors treballs. Una proposta nascuda a Barcelona i que avui es representa a més de trenta ciutats del món.

Les dones i Shakespeare
Cia. Trànsit Dansa Maria Rovira

Sala Muntaner
Del 15 al 26 de juliol
de dc. a ds.: 21 h; dg.: 18 h
18 €

El gest, l’actitud i el moviment prenen volada en aquest espectacle intimista que vol expresar tota la riquesa de caràcters dels personatges femenins de les obres de William Shakespeare.

Ofèlia (Hamlet), Isabel (Mesura per mesura), Catalina (L’amansiment de la fúria) i Miranda (La tempesta) són les dones a través de les quals s’expressa l’univers femení shakesperià que es mourà dalt de l’escenari. La creació de la coreògrafa Maria Rovira se’ns presenta com un conjunt de solos on el denominador comú és la dansa, però on cada dona-ballarina utilitza diferents recursos per a la seva composició, com el cant, la música en directe, la veu en off o la projecció d’un videomuntatge.

Eonnagata
Sylvie Guillem, Robert Lepage i Russell Maliphant

TNC – sala gran
del 15 al 18 de juliol
dm., dj. i dv.: 20 h; ds.: 21.30 h
de 35 a 40 €

La ballarina Sylvie Guillem, el director teatral Robert Lepage i el coreògraf Russell Maliphant convergeixen en un treball enlluernador que els porta a nous territoris artístics, més enllà de les seves disciplines habituals.

És possible fer un recorregut iniciàtic fins i tot després d’haver acumulat anys d’experiència? Aquest és el repte que es van marcar Guillem, Maliphant i Lepage en aproximar-se a aquesta obra conjunta en la qual el risc plana per damunt de l’escenari constantment. A Eonnagata, les tres estrelles internacionals han sumat visions per trobar-se en un espectacle que presenta, com a punt de partida, la historia del cavaller D’Éon, reconegut espia de Lluís XV que va utilitzar per primera vegada el tranvestisme per ocultar la seva identitat. En aquest relat se suma el llenguatge formal del teatre kabuki japonès, l’onnagata, en què els actors masculins representen rols femenins. El resultat: la contracció de diferents mons en un gènere que esdevé alguna cosa més que la suma de totes les parts.

Més informació a: http://issuu.com/grecfestivalbcn/docs/programa-grec09