Actualitat

Primeres propostes d’acció de l’ICEC per pal·liar l’impacte de la crisi provocada pel covid-19

17/03/2020

Entitats sindicals de diferents sectors professionals de la dansa, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat Espanyol, estem treballant per trobar solucions a l’impacte econòmic que està suposant l’aturada de tota activitat per la crisis sanitària del covid-19.

En aquest sentit, ACPDC, APdC, APCC, CIATRE, TTP, i UNIMA CATALUNYA, vam fer arribar una proposta de mesures a l’ICEC. De moment, des d’aquest departament han comunicat una primera resposta, que podeu consultar sencera aquí, relacionada amb la concessió i pagament de subvencions. Les associacions de professionals insistirem per a què es defineixin i s’executin amb rapidesa actuacions per minimitzar l’impacte econòmic al sector.

La resposta és la següent:

Tramitació i gestió de subvencions
Segons la disposició addicional tercera del Reial Decret 463/2020 de 14 de març, ens hem vist obligats a:
a) Interrompre provisionalment els terminis de sol·licitud d’aquelles línies de subvenció convocades amb període de termini encara obert. El còmput dels terminis es reprendran en el moment que perdi vigència l’esmentat Reial Decret i tot tornarà a la normalitat. Això significa que, fins a nou avís, no es podran entrar sol·licituds de les següents línies de subvencions:
– Desenvolupament de projectes de teatrals de sala i de carrer de caràcter professional per al període 2020-2023
– Desenvolupament de projectes de circ de sala i de carrer de caràcter professional per al període 2020-2023.
– Desenvolupament de projectes de dansa de sala i de carrer de caràcter professional per al període 2020-2023
B) Interrompre provisionalment la publicació o convocatòria de noves línies d’ajut fins que perdi vigència l’esmentat Reial Decret. Això significa que, fins a nou avís, no es podran publicar ni convocar les següents línies de subvencions.
– Rehabilitació i dotació d’equipament de teatres de Barcelona – Consorci
– Exhibició temporada 20/21
Les línies pluriennals a la producció d’espectacles de teatre, circ i dansa de caràcter professional 2020-2023, en cap cas es podran convocar fins que no s’hagin resolt prèviament les corresponents de desenvolupament pluriennal.
C) Pel què fa a les línies de subvenció amb la convocatòria ja tancada, seguirem mantenint la prestació dels nostres serveis de gestió i revisió d’expedients d’acord amb les disposicions de gestió decretades per la situació generada pel coronavirus. Concretament, seguirem treballant en la revisió de les següents línies de subvencions:
– Producció de nous muntatges teatrals de sala i de carrer de caràcter professional
– Activitats de dansa de sala i de carrer de caràcter professional (anual)
– Activitats de circ de sala i de carrer de caràcter professional (anual)
– Millora d’infraestructura o adquisició d’equipament per a empreses d’arts escèniques i sales privades de teatre de Catalunya, excepte de la ciutat de Barcelona (anual)
Mesures vinculades amb el pagament de les subvencions resoltes
Per tal de facilitar liquiditat a les empreses, a finals del mes passat i amb la previsió del que pogués passar, es va anticipar a tots els beneficiaris de les convocatòries de plurianuals de dansa el pagament de l’anualitat 2020 corresponent al 80% de l’import concedit. Un total de 325.000 euros. Aquesta mesura es complementarà a finals d’aquest mes amb el pagament a tots els beneficiaris de la convocatòria d’exhibició de sala (temporada 19/20) corresponent al 80% de l’anualitat 2020 de l’import concedit. Un total de 544.539,98 euros.
L’ICEC, afegeix que “son plenament conscients de la dificultat d’aquest moment i també de les afectacions que el coronavirus pot implicar a nivell empresarial, econòmic, sectorial i humà. Per aquest motiu, i més enllà de les mesures que han llistat, estan treballant activament en la definició d’altres actuacions concretes per tal de minimitzar al màxim l’impacte que pugui tenir en el sector”. 
Contacte amb ICEC
Amb l’objectiu de garantir al màxim el manteniment dels seus serveis, des de l’Àrea d’Arts Escèniques de l’ICEC han implementat el protocol de teletreball. Això significa que us podeu posar en contacte amb ells a través dels canals de comunicació habituals: atenció telefònica i digital. Podeu consultar tots els contactes aquí.