Actualitat

Les associacions de professionals d’Andalusia, Balears, Catalunya i València presenten ‘Mediterranean Pass’

19/04/2024

La seva primera edició serà a Inca (Mallorca) del 25 al 27 d’octubre del 2024

Després d’aquesta primera experiència el cicle es traslladarà a Catalunya (2025), Comunitat Valenciana (2026) i Andalusia (2027)

L’organització ha rebut més de 200 propostes entre les quals s’han seleccionat cinc peces curtes, un espectacle de llarga durada, un taller i una residència artística

El Teatro Rialto de València ha acollit avui, en el marc de la celebració del Festival Dansa València, la presentació de Mediterranean Pass, la Finestra de la Dansa del Mediterrani. Mediterranean Pass és  un cicle itinerant de dansa que tindrà la seva primera edició a la localitat mallorquina d’Inca del 25 al 27 d’octubre del 2024 gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d´Inca i el seu Teatre Principal, així com el Conservatori Municipal de Música i Dansa del municipi i la FiraB.  Després d’aquesta primera experiencia, el cicle es traslladarà a Catalunya (2025), Comunitat Valenciana (2026) i Andalusia (2027).

Aquesta iniciativa és el primer projecte de la Xarxa de la Dansa del Mediterrani (Red de la Danza del Mediterráneo), impulsada per  l’Asociación Andaluza de Compañías y Profesionales de Danza (PAD), l’Associació de Professionals de la Dansa de les Illes Balears (ACDIB) , l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), que des del 2022 treballen per a generar complicitats entre els professsionals de tot l’arco mediterrani. Mediterranean Pass es marca com a objectiu visibilitzar tots elements de la cadena de valor de la dansa, des de la formació, a la investigació, de la creació a l’exhibició. Per aquest motiu proposen en la primera edició un programa que inclou trobades, tallers, residèncias artísticas i l’exhibició de sis peces.

El mes de març passat l’organització va llançar una convocatòria a la qual van postular més de 200 candidatures entre les quals s’ha seleccionat la programació avui presentada. El Teatre Principal d’Inca serà l’escenari on la companyia balear Unaiuna presentarà “Hacemos como que bailamos” dissabte a la tarda. A més, durant tot el cap de setmana es podran veure peces curtes de carrer o espais singulars. Àngel Duran, de Catalunya, presentarà “Clinch”. Andalusia estarà representada per Ana F Melero i la seva “Latente”. Comunitat Valenciana portarà “Alleo” d’Hugo Pereira (Col·lectiu Globus) i “Nardo” d’Edu Migro. Per últim, Maya Triay & Mariona Jaume, d’Illes Balears, mostraran “S’Albufera”.

A més, el Col·lectiu Catzobal de Balears realitzarà una residència durant tota la setmana al Conservatori Municipal de Música i Dansa d’Inca. També hi haurà un espai per a la formació el dissabte 26 de la mà de la de Jaén Natalia Jiménez que proposarà el taller “Radiografías de movimiento”. 

Aquesta és només la primera acció d’una estructura permanent de cooperació entre els professionals dels diferents territoris amb l’aspiració d’ampliar aquesta col·laboració a l’àmbit internacional. A la presentació han intervingut Pere Bodí, vicepresident de l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV); Maya Triay, vicepresidenta de l’Associació Cultural de Dansa de les Illes Balears (ACDIB); María José Villar, presidenta de l’Asociación Andaluza de Danza (PAD) i Cèsar Compte, gerent de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya.