Actualitat

“Pilar de dos”, Premi Delfí Colomé 2017

09/10/2017

Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, és el projecte premiat en la segona edició del Premi Delfí Colomé, que es va lliurar a la Fira Mediterrània de Manresa.

El premi s’atorga al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional, amb l’objectiu de ser un motor de noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa catalana tradicional.

En aquest sentit, Pilar de dos és una proposta per elaborar una peça de dansa de dues ballarines que treballen sobre la fisicalitat dels castells. La proposta neix d’establir un vincle entre la forma de treballar dels castellers i la línia de treball de les ballarines, investigant sobre les possibilitats que ofereix la fisicalitat dels castells, el contacte i la idea de construir, a partir de dos cossos en joc i en relació amb altres elements que configuren els castells com la música, la faixa, la distribució en l’espai i les diferents posicions que s’adopten durant la construcció d’un castell humà.

El jurat ha estat format per Sra. Àngels Blasco i Rovira, directora de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme cultural, pel Sr. Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny, pel Sr. David Ibáñez Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, per la Sra. Tena Busquets Costa, directora artística del Festival Sismògraf, per la Sra. Cristina Alonso Martin, coordinadora artística del Graner, Centre de creació del cos i el moviment, per la Sra. Anna Jarque i Piñol, en representació de la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Sr. Jordi Fosas i Colomer, director d’Ésdansa, que ha actuat com a secretari.

Així mateix, el Jurat ha decidit atorgar una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé, A VORE, que protagonitzen el grup de jazz d’avantguarda Astrio, la coreògrafa Sònica Gòmez, els ebrencs Ramon i Carme Balagué i el castellonenc Pau Puig. Una coproducció del Mercat de les Flors, l’Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa i que vam poder veure en la seva versió de carrer en el passat Festival Ésdansa i està programat en el marc de la Fira Mediterrània, el divendres 6 d’octubre a les 22.30 hores a la Sala Petita del Teatre Kursaal de Manresa.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner–Centre de creació del cos i el moviment. El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del festival Ésdansa 2018. Abans de la seva presentació pública, disposarà d’una etapa de residencia a El Graner – Centre de creació del cos i el moviment. També serà contractat al Sismògraf d’Olot per a realitzar un work in progres del treball; així com a la Fira Mediterrània 2018 i en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya.