Opinions

Un periple pel món sindical de la Dansa

Quan vaig acabar els estudis de dansa a l’Institut del Teatre una de les primeres coses que vaig fer va ser associar-me a l’APdC. Vaig passar a formar part d’un col·lectiu que tenia les mateixes necessitats que jo i que treballava per a donar visibilitat a les virtuts i els problemes de la nostra professió. Vaig entrar a formar part de la junta de l’APDC l’any 2002 i hi vaig ser fins al 2008. Vaig viure una de les transicions més importants que l’associació havia fet mai. Ens vam consolidar com una de les associacions referents en el món de les arts escèniques i vam rebre el Premi Nacional de Cultura el 2011, sobretot, per la lluita constant i incansablement per un reconeixement digne de la professió, i per la regulació dels drets laborals del sector de la dansa.

D’aquest període, precisament, cal destacar el protagonisme que els ballarins i les ballarines vam tenir. Vam ser capaços d’unir-nos per a treballar i afrontar un gran repte: regularitzar les condicions de treball. Ni tan sols teníem una patronal establerta amb la qual negociar, i des de l’APdC es va impulsar la creació de l’Associació de Companyies de la Dansa de Catalunya que es va convertir en la veu de la patronal a la Taula de Negociació del Pacte Laboral. Aquest Pacte es va signar el gener del 2005, tancant-se així un primer procés de regularització.

L’any 2011 es va posar en marxa SindicArt. Actors, tècnics, escenògrafs, regidors i professionals de la dansa, units per lluitar per les problemàtiques comunes. No el trobeu a faltar els que sou seguidors de les xarxes socials? Després de tres anys de vida SindicArt ha deixat de tenir gestió professionalitzada i, per tant, té poca capacitat d’acció. En els més de dos anys d’activitat, jo mateix n’he assumit la Secretaria General. Hem fet feina però no ha estat suficient. Entre la crisi i la poca capacitat d’unir recursos econòmics per mantenir l’entitat, ara ens trobem en un punt mort. Teníem posades les esperances en què des de SindicArt s’iniciés un procés de construcció d’un conveni col·lectiu global per als treballadors de les arts escèniques. Amb el Pacte Laboral teníem assegurades unes condicions mínimes entre les companyies de dansa i els ballarins. Però què ens regula en la resta del mercat laboral? Doncs res.

Qui ens havia de dir que la crisi colpejaria el nostre sector a uns nivells que jo no havia vist mai?, i ja fa 25 anys que estic vivint de la dansa. Qui ens havia de dir que moltes de les companyies signants del pacte deixarien d’existir?, qui ens havia de dir que hi hauria menys bolos, menys diners i menys de tot? Vista la situació actual no ens queda més remei que organitzar-nos i treballar de nou per donar eines als professionals de la dansa i millorar les condicions de treball. És per això que hem iniciat una comissió sindical de ballarins i ballarines per a continuar vetllant pels nostres drets, i per a la construcció d’un marc legal que ens empari. Són diversos els fronts oberts a nivell estatal: D’una banda, el Conveni Audiovisual que s’ha marcat un calendari de treball amb FAPAE (empresaris) per tal d’avançar en la negociació de 2015 i entre altres temes es posa al damunt de la taula, la inclusió de ballarins i ballarines. D’altra banda, el Conveni de Publicitat, que està en construcció, i a punt de formar la taula de negociació amb l’Associació de Productores de Cinema Publicitari. I el darrer, però no el menys important, la construcció d’un Conveni marc estatal per al teatre.

Precisament, des de la comissió sindical de l’APdC s’està estudiant la viabilitat d’entrar a formar part del Conveni Col·lectiu de Treball del Sector dels Actors i les Actrius de Catalunya. Aquest conveni regula la relació laboral entre els actors i actrius i tots els teatres públics i privats, productores, companyies i sales alternatives. Pràcticament tot el mercat laboral de Catalunya. Si aconseguim fer aquest pas, ens situarem més a prop del reconeixement professional. Hem d’ explicar què representa treballar amb ballarins i ballarines, perquè això, millor que nosaltres no ho sap ningú, i hem de trobar bons arguments per defensar la creació i la millora de les condicions laborals. No sé si ens en sortirem, tinc els meus dubtes, però si no ho intentem, no ho sabrem.

Ara és el moment d´anar definint com volem estar considerats, i quantes més opinions tinguem, molt millor. Faig una crida a tots aquells ballarins i ballarines que creguin que la força d’un col·lectiu pot ajudar a canviar les coses i us animo a què hi participeu.

Jo no formo part de la junta directiva de l’APdC, sóc un soci amb inquietuds, que dóna molt valor a tenir una associació que ens representa. I això ho faig perquè sí, perquè crec que ens mereixem tenir millors eines per seguir donant MOVIMENT, i mai més ben dit, a un sistema molt precari.

Xevi Dorca,
Ballarí i coreògraf, cap de la comissió sindical de l’APdC.