Opinions

Què passa amb les subvencions de l’INAEM?

Enguany les subvencions del INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música) han sortit publicades el 2 de juliol, 5 mesos més tard del previst, i amb canvis que perjudiquen el bon funcionament del sector de la dansa.

Endarrereixen les convocatòries

D’entrada l’APdC pensa que és del tot inadmissible que unes ajudes que han de fomentar el desenvolupament de les activitats durant l’any es publiquin al mes de juliol i es resolguin a finals d’any. Aquestes ajudes, tot i ser molt necessàries des del punt de vista econòmic, tal i com estan plantejades fomenten la inestabilitat i dificulten la planificació del sectors creatius. Amb aquests calendaris administratius, altra vegada, les organitzacions ha de fer malabarismes pressupostaris, demanar crèdits i creuar els dits perquè tot acabi equilibrant-se a finals d’any.

El recorregut burocràtic–administratiu de les ajudes no té coherència, no és possible organitzar activitats durant tot l’any i esperar al desembre per veure si t’han concedit o no la ajuda. El sector de la dansa, com altres sectors creatius, ha de ser capaç de buscar més finançament, de ser més competitiu en el mercat, però això no serà possible si la base de les ajudes no està ben plantejada.

Eliminen el suport a la producció

El segon canvi important és que la línia d’ajuts a la producció i gires passa a ser només de gires i s’ha eliminat el concepte producció. Potenciar les gires en un moment on els teatres municipals també estan en crisi econòmica pot semblar raonable. Però no ho és si s’elimina totalment l’ajut a la producció. Aquest és un fet dramàtic per a les companyies i creadors que comptaven amb la previsió d’aquestes ajudes per a les noves produccions, a més, el fet que no hagin avisat encara agreuja més la situació. Les xifres parlen per si soles, l’any 2008 es van concedir més de 500.000€ a les Companyies Catalanes en aquesta línia d’ajuts. Aquest canvi afecta a les companyies i directament repercuteix negativament a la contractació de ballarins.

Segons la informació que ens ha facilitat l’INAEM, sembla ser que han estat vàries les raons que han provocat aquest retard de la publicació i l’eliminació del suport a la producció. La primera raó és que amb el canvi de Ministre i de Director General de l’INAEM, sempre hi ha un temps de traspàs en el que no es poden prendre decisions que entenem que forma part de la lògica de l’administració i dels canvis polítics.

El segon motiu que donen és que algunes autonomies inclosa la del govern de Catalunya ha impugnat la convocatòria de l’INAEM per invasió de competències segons l’actual estatut. Dit d’una altra manera, la competència de “producció d’espectacles” és únicament de les autonomies i no de l’administració central. Encara avui estem esperant que el Departament de Cultura ens informi d’aquesta qüestió.

El més lògic doncs és pensar que el govern de Catalunya, un cop aconseguit que l’INAEM transfereixi la competència en producció, convocarà unes ajudes extraordinàries per producció d’espectacles de dansa.

Encara queden algunes incògnites per resoldre com: quin serà el calendari de les convocatòries de 2010 i 2011?; els diners que no s’invertiràn en la línia de producció seran gestionats per govern català?

APdC