Opinions

Per un festival de dansa a Catalunya

Sí, ja era hora!, en un país que és orfe en moltes coses, deixar-ho de ser en una, en els moments que corren, ja és tot un mèrit! Feia temps que el sector de la dansa reclamava l’existència d’un festival a Catalunya que donés visibilitat a la creació de la dansa feta a casa nostra en la seva globalitat, diversitat d’estils i tipus de creadors.

Des del desaparegut Tensdansa, nascut l’any 2002 a Terrassa, dirigit per la coreògrafa Àngels Margarit, no hi ha hagut cap altre espai de difusió d’aquestes característiques a Catalunya. Aquest festival va desaparèixer massa jove de l’escena catalana en el mateix moment en què la presència de la dansa en les programacions municipals iniciava una caiguda considerable, malgrat els intents d’incentivar-ne la seva contractació a partir de percentatges subvencionats més elevats. Uns incentius que no han acabat de funcionar perquè quan els sistemes d’ajudes públiques cauen, com és el cas, la seva contractació gairebé desapareix.

Apostar per la dansa no és fàcil, per això aprofitar tota la feina feta al Sismògraf, el petit festival d’Olot que detecta el moviment des de fa cinc anys, i reconvertir-lo en el un festival nacional de la dansa, és una gran oportunitat per al sector. No escoltar la voluntat del municipi d’Olot d’ impulsar aquesta disciplina de forma decidida i voluntària seria tancar la possibilitat d’ aconseguir un element vertebrador del circuït escènic català.

El nou Sismògraf serà una plataforma d’exhibició nacional, pol actiu per a incentivar el mercat interior, punt de trobada per a compartir exemples de bones praxis que uneixin dansa i societat, dansa i educació, amb la voluntat de compartir i donar a conèixer els valors del nostre art, els valors de la dansa.

Llarga vida al nou Sismògraf.

Gemma Calvet
Presidenta de l’APdC