Opinions

És moment de reivindicar

Ja n’hi ha prou! Hem escoltat pacientment, però ara ens toca actuar. No ens trobem al davant d’una crisi d’idees, ens trobem al davant d’una crisi de valors i més que mai, hem de tornar a posar el valor de la cultura en el lloc que li pertoca. La cultura, aquella que fa a una ciutadania més lliure, més pròspera, més justa, i que també articula l’estat del benestar. No ho oblidem! Tots sabem que estem passant un moment difícil, i que per als professionals de la dansa és doblement dur degut a la precarietat del nostre gremi. Des de l’APdC veiem el 2014 com una oportunitat de canvi i cal aprofitar-la. Ens toca adaptar-nos a la realitat i donar sortida a les necessitats que té el nostre sector amb objectius molt clars i sent més reivindicatius.

 

D’una banda, en l’àrea sindical volem establir convenis per a intèrprets i coreògrafs, a més a més, d’engegar a nivell estatal un treball rigorós al voltant de la transició professional. Quant a polítiques culturals, venim d’un cultura de subvenció pública que s’està diluint i no hi ha cap model que el substitueixi, toca repensar-lo. Establirem diàleg amb les administracions per tal de fomentar la creació i els projectes educatius autòctons directament vinculats als equipaments públics. Sense oblidar el seguiment de les iniciatives que es duen a terme en els centres de creació, vetllant pel seu bon funcionament i la igualtat d’oportunitats a l’hora de tenir accés als recursos públics.

 

I pel que fa a l’àrea d’educació, són molts els temes que tenim sobre la taula: la manca de reconeixement de la titulació superior, els estudis professionals de dansa, l’entrada en vigor del nou decret d’escoles autoritzades, l’adaptació del Batxillerats en Arts Escèniques, etc. En aquesta àrea estem treballant conjuntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya perquè pensem que és moment de fer sentir una única veu, de què totes les associacions i sindicats artístics unim les nostres forces per afrontar el futur de forma més esperançadora.

 

Ara més que mai toca reivindicar, amb nous plans, noves aliances i objectius clars, i per això és necessària la vostra implicació, la vostra veu.  

 

Gemma Calvet,

Vicepresidenta de l’APdC