Actualitat

Nova reunió del Pla integral de la Dansa amb les associacions professionals

31/07/2013

El passat 26 de juliol es va dur a terme una nova reunió de seguiment del Pla Integral de la Dansa presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell i que incorporava per primera vegada representants de l’ICUB, el Mercat de les Flors i la conselleria d’Ensenyament, a petició de les associacions professionals de la dansa (APdC i ACPDC), també presents enla trobada.

La reunió es va iniciar amb el reconeixement per part de la conselleria de les dificultats econòmiques i de tresoreria que ja han transcendit en diferents trobades i que ha conduït al no pagament de les subvencions de 2012. Des de l’administració però es vol posar de manifest la voluntat de tracte especial cap als sectors més fràgils i es van comprometre a liquidar el 80% dels pagaments al sector de la dansa al mes de juliol i s’intentarà fer el pagament del 20% restant al mes de setembre.

És evident que aquesta situació ha augmentat el nivell de fragilitat del sector i des de les associacions vam posar de manifest la sensació de desmantellament que s’està patint i que ja s’ha concretat en la reducció considerable de demandes de subvencions de cara al 2013 (menys de 60).

Davant d’aquesta fragilitat del sistema d’ajudes públic que no es preveu que millori, des de la Conselleria es va valorar molt positivament l’ impacte que ha tingut la primera edició de la Finestra de la Dansa que s’ha dut a terme en el marc del Festival Grec. Una iniciativa que ha actuat de catalitzador i que ha provocat la demanda de dansa catalana arreu del món.

Les associacions vam reclamar la necessitat de trobar feina al nostre país, una assignatura pendent i complementària a la feina d’ internacionalizació que tan bons resultats havia donat. Des de la Conselleria es va reconèixer que no havien estat capaços d’articular les propostes que s’havien posat al damunt de la taula per part de l’APdC i l’ACPdC, però es considera urgent poder posar fil a l’agulla a la concreció d’un programa pilot de realització d’aquest circuit. Per aquest motiu s’han creat dues taules de treball: una per a concretar el futur de la Finestra de la dansa del Grec; l’altra, per concretar el circuit nacional.

Des de la Conselleria es realitzarà un llistat d’exemples de bones pràctiques en educació i dansa que es duen a terme arreu de Catalunya per poder desenvolupar programació professional als equipaments culturals directament vinculats a aquests projectes, així com parlar amb els teatres que tenen un públic consolidat, però que no programen dansa, perquè se sumin a la iniciativa, i trobar un finançament per a poder compensar als municipis que vulguin apostar pel circuit.

Per a acabar la reunió, des de les associacions es va exposar la greu situació laboral que viu el sector i les dificultats per a articular una transició laboral per als professionals de la dansa. Conscients que és un camp totalment orfe, des de la conselleria es crearà una taula de treball amb la participació de responsables d’Ocupació i Treball per tal de començar a treballar en aquest àmbit.