Actualitat

Nova formació: Laboratorio de Improvisación Escénica

25/10/2023

L’APdC va obrir una convocatòria de propostes de tallers entre totes les persones associades amb l’objectiu de poder oferir formacions impartides per elles mateixes i que responguessin als interessos del teixit associatiu de l’APdC. Es varen presentar 17 propostes de tallers enfocats a diferents àmbits de la dansa (entrenaments, creació, salut, educació, comunitat… des d’una mirada teòrica o des de la pràctica).

Una de les propostes més votades va ser ‘Laboratorio de improvisación escénica’, del col·lectiu Si Los Martes Fueran Viernes (Milagros García Salgueiro i Valentina Azzati), que es durà a terme els dies 11 i 12 de novembre de 10 a 14h a La Caldera Les Corts i tindrà un preu de 20 euros per a persones associades i de 45 per al públic general.


Objectius

Partint de la metodologia desenvolupada per SLMFV al llarg dels darrers anys, l’objectiu principal d’aquest Laboratori és ingressar en un espai de pràctica i estudi on es posi el cos a improvisar i compondre en relació directa amb els altres cossos i amb les diferents variables escèniques: moviment, llum, so i vestuari. Es treballa per tal de transformar la figura de l’intèrpret i convertir-la en la del compositor/a: artistes amb una absoluta responsabilitat creativa les decisions escèniques dels quals es basen en l’estudi del temps present.

Contingut

Els Laboratoris d’Improvisació Escènica de SLMFV són un espai de recerca i experimentació d’aquelles eines que, al nostre punt de vista, enriqueixen i emancipen els creadors a l’hora d’afrontar una composició en temps real. Compartim el nostre estudi de la improvisació en dansa: una pràctica per desenvolupar de manera tècnica i multidireccional el sentit de la presència escènica. Anomenem presència escènica a un estat de disponibilitat i responsabilitat creativa, de potència física i de risc interpretatiu. Tots aquests elements seran posats segons una creació col·lectiva i un interlocutor fonamental: el públic. Què vol dir improvisar i quines decisions es posen en joc en compondre instantàniament? Quines potencialitats emergeixen a l’hora de compondre col·lectivament? Els Laboratoris del SLMFV estan organitzats en tres parts: l’escalfament, l’entrenament per a la improvisació i, finalment, la composició instantània. A mesura que el laboratori avança, els límits entre cada part de la classe es dilueixen, per tal d’anar arribant a una concepció de classe global regida sota la premissa: tot el temps estem component i creant en temps real.

Destinataris

Els Laboratoris d’Improvisació Escènica estan dirigits a estudiants (inicials – intermedis i avançats) i professionals de les arts escèniques i/o de la improvisació que estiguin interessats a aprofundir en el treball de Si Los Martes Fueran Viernes. No cal tenir experiència escènica prèvia sinó que més aviat un interès genuí a introduir-se en una pràctica de composició instantània a l’estil de casa nostra.

Durada: 8h

Si Los Martes Fueran Viernes / Milagros García Salgueiro i Valentina Azzati

És un espai de creació i producció de peces escèniques de composició instantània: una casa d´improvisació. Neix l’octubre del 2018 a Barcelona amb l’objectiu de generar una comunitat al voltant de l’estudi i la pràctica de la composició instantània. A les seves produccions hi han participat més de 150 artistes i les seves peces s’han presentat a Mercat de les Flors, La Caldera Barcelona, El Graner, Utopia 126, entre d’altres. El seu treball ha estat premiat a la darrera edició dels Premis de la Critica 2023.