Actualitat

Nova formació APdC: Pràctiques flamenques en cos i arrel

30/08/2021

L’associació va obrir una convocatòria de propostes de tallers entre totes les persones associades amb l’objectiu de poder oferir formacions impartides per elles mateixes i que responguessin als interessos del teixit associatiu de l’APdC. Es varen presentar 13 propostes de tallers enfocats a diferents àmbits de la dansa (entrenaments, creació, salut, educació, comunitat… des d’una mirada teòrica o des de la pràctica).

Una de les propostes més votades va ser ‘Pràctiques flamenques en cos i arrel’, de la sòcia Andrea Jiménez, que es durà a terme els dies 2 d’octubre de 16 a 19h i 3 d’octubre de 10 a 13h al Pla Roig i tindrà un preu de 20 euros per a persones associades i de 40 per al públic general. El taller estarà acompanyat pel músic persa Mahdi Gheitasi.

Pràctiques flamenques en cos i arrel – Andrea Jiménez

Objectius. El propòsit d’aquestes pràctiques guiades per Andrea Jiménez és apropar l’estudi i praxi del cos i cossos que el flamenc proposa de manera més holística comprenent el moviment, la rítmica, les estructures, i codis corporals i musicals flamencs i folklòric-ibèrics com la guia per a gaudir, construir i conviure amb altres paradigmes flamencs. Per tant els objectius generals són: 1. Establir paral·lelismes flamencs, revisant l’estructra, l’estètica i la forma, per tal de establir en nostre propi paradigma. / 2. Desgranar els elements compositius del cos (a)flamencat. / 3. Generar codis tranversals entre danses d’altres cultures. / 4. Trobar la matemàtica del cos a través de la rítmica. / 5. Comprendre les mètriques des d’un lloc més orgànic, carnós i visceral. / 6. Posar de manifest l’ADN d’allò que danso. / 7. Ballar amb les preguntes: Com ho percebo, amb què i des d’on? Com són les seves direccions i com les habito? Com respiro allò que habito i construeixo? Quan em refereixo a alguna cosa a ‘flamenca’ o (a)flamencada?

Contingut. Treball cardiovascular: la petjada i la relació amb la pulsació. propostes corporals amb peus descalços per la comprensió de la pulsació i la rítmica pel que fa a l’espai i a el grup, i així preparar les plantes dels peus per al treball amb sabata. 2.Treball de desplaçaments / marcatges: la cintura pèlvica, ús i dependència del terra i el to muscular. Ús de l’espai amb propostes de desplaçaments per al treball de canvi de pes, el rang de mobilitat de la pelvis (Pes flamenc), i les diferents possibilitats a l’hora de marcar. Treball amb sabata (o bambes): construcció del tren inferior i la relació amb la rítmica. Desglossament i pràctica de la tècnica de peus / zapateado utilitzant mètriques i ritmes. flamencs, per tal de trobar ‘el soniquete’, (la nomenclatura) de cadascuna. Treball de caixa i columna: ‘braceos’ i la geometria del cos. Treball d’alineació, rotació, isolación entre cintures en coordinació amb exercicis rítmics i / o formals per plantejar-nos quines són les formes de el flamenc, i per què, si tenen alguna funcionalitat, i què fa que poguin ser un element característic i alhora transversal d’una o vàries danses. Essència del pal/ritme/gest dansat: ballar amb el col·lectiu des de l’individu. Trobar i construir el paradigma flamenc que cadascú/una
habita des del seu cos a través d’un pal i / o ritme específic sumant tots els elements anteriors, la mobilitat dels mòduls i estructures d’una
frase coreogràfica i com les respiro, i les conclusions que el grup/col·lectiu hagi trobat durant el transcurs de la sessió.

Destinataris. Professionals i amateurs que vulguin aproximar-se a l’estudi de la praxis flamenca

Durada. 6 hores.

Data: Dissabte 2 d’octubre de 16 a 19h i diumenge 3 d’octubre de 10 a 13h.

Ubicació: Pla Roig (Carrer de Robrenyo, 64, Local 2, 08014 Barcelona).

Inscripcions: Curs presencial, amb places limitades. Reserves en aquest enllaç fins a l’1 d’octubre. Preus: 20€ (socis/es) i 40€ (no socis/es).

Andrea Jiménez. Llicenciada en Coreografia i Interpretació i especialitzada en dansa espanyola per l’Institut del Teatre. Desde 2011 actúa i treballa com a freelance a festivals de dansa i música i com a ponent en xerrades entorn la dansa espanyola a la Universitat de Barcelona. Actualment és docent al Conservatori Superior de Dansa de l’Institut de Teatre de Barcelona, i desde 2019 a La Tacones i El centre d’Arts Tradicionals Tradicionàrius, mentre desenvolupa projectes a nivell nacional i internacional amb altres artistes i segueix amb la seva tasca pedagògica i de creació amb el seu projecte Ancorae on convergeixen els seus coneixements sobre dansa espanyola, flamenc i altres danses i músiques d’arrel. Ha guanyat diversos premis, entre ells el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre al 2019.

Pràctiques flamenques
Haidy Blanch