Actualitat

Neix Circula!, iniciativa estatal per a facilitar la mobilitat dels professionals de la dansa

03/06/2015

• El projecte està impulsat per les associacions professionals de dansa de Catalunya (APdC), Comunitat de Madrid (APDCM), i Comunitat Valenciana (APDCV).

Aquest matí s’ha presentat en una roda de premsa, al Centre de Nous Creadors de Madrid, el projecte CIRCULA! Tren de creació i formació en Dansa, una iniciativa que neix amb l’objectiu de facilitar la mobilitat dels professionals de la dansa, impulsada per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), l’Associació de Professionals de la Dansa a la Comunitat de Madrid (APDCM), i l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV).

Una de les majors mancances amb què es troba el sector de la dansa en l’actualitat és la manca de circuit, i per tant la impossibilitat de mostrar el seu treball“, han assegurat les associacions professionals. “Circula! neix com una necessitat dins el context de les mancances actuals de la polítiques culturals en matèria de Dansa i pretén establir xarxes de col·laboració que permetin i fomentin l’exhibició dels treballs d’aquesta disciplina en altres ciutats. Una xarxa de cooperació i intercanvi artístic que trenqui les barreres geogràfiques i que ofereixi una projecció als nostres creadors perquè els seus espectacles tinguin més visibilitat i mobilitat en un context territorial més ampli “, ha explicat Juan Pinillos de l’ APDCV.

Per la seva banda, Cèsar Compte, de l’associació de professionals de Catalunya, ha manifestat que han creat el projecte “cansats de tant pessimisme i de lluitar constantment amb les administracions perquè intentin donar visibilitat als treballadors de la dansa“. També ha destacat que aquest és un primer pas que se suma a les poques iniciatives que aposten per la dansa a Espanya, com el circuit de la Xarxa Danzaescena. “Només a partir de la suma, la dansa podrà ocupar l’espai que li pertany” , ha assegurat.

Avui s’obre la convocatòria per escollir a 3 coreògrafs o coreògrafes (amb o sense companyia) podran mostrar la seva obra, i realitzar una proposta formativa en una de les altres dues comunitats. Cada creador/a seleccionat rebrà un ajut de 2.500 €.

Les propostes seleccionades s’exhibiran entre setembre i desembre del 2015. El creador/a seleccionat de Catalunya exhibirà la seva peça al Teatre Micalet de València. El creador/a seleccionat de Madrid exhibirà la seva peça a la Sala Hiroshima de Barcelona. El creador/a seleccionat de València exhibirà la seva peça al CNC/Sala Mirador de Madrid.

Tots els creadors i creadores associats a les entitats impulsores del projecte Circula!, amb peces estrenades o no estrenades, de qualsevol estil i format, poden presentar propostes fins al 28 juny de 2015.

La valoració i selecció la durà a terme una comissió integrada per representants dels espais d’exhibició que acullen les propostes i un membre de la junta de les associacions impulsores (APDCV / APDCM / APdC). L’esmentada comissió tindrà en compte la qualitat de proposta, la trajectòria dels creadors i creadores, i la innovació. Els seleccionats es donaran a conèixer a mitjans de juliol de 2015.

Raúl Cárdenes, de la APDCM, ha explicat que és la primera vegada en 20 anys de treball conjunt per qüestions sindicals, que les tres associacions treballen en una iniciativa artística conjunta. “Construïm uns ponts sòlids, per modestos que siguin per difondre el nostre art”, ha conclòs.