Actualitat

Nacho Duato: “On no se’m vol no vull estar”

20/01/2009

El ballarí rebutja referir-se a les negociacions per a dirigir el Ballet de Teatres de la Generalitat Valenciana per “respecte” a qui el contracta

Nacho Duato, director artístic de la Compañía Nacional de Danza (CND), s’ha mostrat rotund sobre el seu futur al capdavant de la formació en la que ja  porta 19 anys: “On no se’m vol no vull estar”, ha declarat.

Pel que  fa a les posibles negociacions amb el Govern valencià per a que dirigeixi el Ballet de Teatres de la Generalitat Valenciana, Duato no ha volgut confirmar res  “per respecte” a qui el contracta. Alhora, ha desmentit que ell vulgui “endur-se a ningú” amb ell. quien quiera venir que venga. donde vaya creacré otra compañía”, ha explicat en declaracions a l’agència EFE. 

El coreògraf i ballarí ha assegurat que té “molt clara” la data de la seua marxa i el que farà després però no va voler comunicar-l’hi a la premsa i ha remés al Ministeri de Cultura perquè sigui aquest per a que digui a partir de quan es prescindirà d’ell.

Duato ha assenyalat que amb l’actual ministre de Cultura, César Antonio Molina, només ha parlat “cinc minuts” i amb el director general de l’INAEM, Juan Carlos Marset, “una hora”. Sobre la seva manera d’encaixar  l’ assumpte, el coreògraf ha dit: “Estic estoicament suportant el que se m’ha llençat damunt. En cap moment he dit al Ministeri el que havia de fer. Soc un manat, però me n’aniré amb el meu cap, les meves coses i les meves fantasies a una altra part. Jo no perdo res. Ells perden a Nacho Duato”, ha declarat.

Codi de bones pràctiques
Respecte al Codi de Bones Pràctiques posat en marxa pel Ministeri, Duato ha afirmat que no pot anar en contra però ha volgut recordar que no tots els directors de companyies han estat elegits per concurs. “És més, algun ha estat elegit a dit” (ha assenyalat fent clara referència a Víctor Ullate com a director del nou Ballet Clàssic Nacional que es crearà, segons l’ Agència EFE).

L’encara director de la CND ha dit també que des del moment en què s’ha sabut que no se’l “volia” per a seguir dirigint la companyia, ha tingut “ofertes de tot el món”. “Si em quedo un any més és pels meus ballarins, però per descomptat, treball no em falta”, ha indicat

Drets d’autor
Sobre la situació en la qual queden les seves coreografies, unes 60, realitzades per a la CND, Nacho Duato ha assenyalat que si ell no està aquí per a assajar-les “no es podran ballar”. “Algú ha de saber-les per a ensenyar-les i si estic en un altre lloc no puc vindre aquí”, ha afirmat afegint que, per aquesta raó, “no es quedaran amb el repertori de la companyia”.

Clica aquí per veure el vídeo on Nacho Duato fa aquestes i altres declaracions.