Actualitat

Nacho Duato deixa la CND

21/04/2010

El corògraf i ballarí Nacho Duato, director de la Companyia Nacional de Dansa (CND) durant vint anys, no signarà la pròrroga d’un any acordada amb el Ministeri de Cultura i abandonarà la direcció de la companyia al juliol de 2010. Encara que no s’ha fet pública ni la decisió ni els motius, i el Ministeri de Cultura tampoc s’ha pronunciat.

Durant aquests vint anys Duato ha sobreviscut a nou ministres, i a dos partits polítics. Al 2008 el Ministeri de Cultura va proposar a Duato la data de juliol de 2010 per a deixar l’adreça de la Companyia Nacional de Dansa. Duato, Luis Olmos, director del Teatre de la Zarzuela i José Antonio, del Ballet Nacional, totes elles unitats de producció de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, van ser informats per Juan Carlos Marset, anterior director general de l’INAEM que serien cessats després de la temporada 2009-2010 en aplicació del Codi de Bones Pràctiques.

Semblava, però que el coreògraf es quedaria un any més per a permetre una transició adequada, així es va fer públic a principis de 2010 després d’una reunió entre Duato i la ministra de Cultura, Ángeles González- Sinde. En els darrers mesos s’havia obert el debat sobre la futura configuració de la companyia. S’havia parlat de la possibilitat de crear una companyia en la qual tinguincabuda també programes de dansa clàssica i neoclàssica. Es comenta en diversos mitjans que potser hagi estat aquest un dels punts de divergència entre el Ministeri i el creador.

Sobre els possibles substituts de Duato al cap de la CND s’ha apuntat noms com Tamara Rojo, o José Carlos Martínez.