Actualitat

Mor Merce Cunningham, un revolucionari de la dansa

28/07/2009

El coreògraf nord-americà Merce Cunningham (Washington, 1919), un dels homes que va revolucionar la dansa contemporània, ha mort als 90 anys. “Ens hem assabentat amb gran tristesa de la defunció de Merce Cunningham, que ha mort plàcidament a casa seva, aquesta nit passada, de mort natural”, va anunciar ahir la Cunningham Dance Foundation i la Merce Cunningham Dance Company en un comunicat.

Merce Cunningham era mundialment reconegut com un dels millors coreògrafs i com un dels homes que han sabut mantenir-se a l’avantguarda de la dansa contemporània. Fins als últims moments de la seva vida i des d’una cadira de rodes, el llegendari coreògraf va continuar dirigint la seva companyia de ballet, fundada el 1953 com un laboratori de moviment obert a la innovació.

El 1944 es va produir la reunió que va marcar la seva vida i el seu art: va fer el seu primer espectacle propi, amb música del compositor John Cage, que va ser el seu company fins a la seva mort, el 1992.

Diversos equipaments culturals de Barcelona li retran homenatge la propera tardor

Davant la notícia de la mort del coreògrag, el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha mostrat la seva consternació per la mort “d’un autèntic mestre de la dansa, un pioner de l’experimentació amb diferents llenguatges artístics que ha esdevingut referent de diverses generacions de ballarins”.

L’Institut de Cultura donarà suport a un conjunt d’iniciatives a l’entorn de Cunningham que oferiran la propera tardor diferents equipaments de la ciutat com el Mercat de les Flors, el MACBA, la Fundació Tàpies, L’Auditori, l’Institut del Teatre, l’Arts Santa Mònica, el Teatre Tantarantana i la Sala Conservas, entre d’altres.

Veure Variations V, col·laboració de Cunningham i John Cage.