Actualitat

Mor Mariemma, la gran diva de la dansa espanyola

11/06/2008

La gran diva de la dansa espanyola, Guillermina Martínez Cabrejas, coneguda com Mariemma, va morir el 10 de juny a Madrid als 91 anys. Així mateix, el dilluns 9 de juny va morir el seu darrer coreògraf, Alberto Lorca.

La ballarina i coreògrafa nascuda a Íscar, Valladolid el 1917 feia dos anys que estava molt malalta. Va ser una deessa dels escenaris, on va debutar als 5 anys. Va ser a París, on els seus pares es van traslladar per buscar una vida millor.

Premio Nacional de Danza el 1959 i Medalla d’or al mèrit a les Belles Arts 1981, el públic de París, Nova York, Londres, Milà i Brussel·les s’havia rendit al seu art.

Va començar ballant pels cafès i salons de bellesa parisencs a canvi de la voluntat. La nena delectava el públic amb jotes i sevillanes, que havia après a casa. El seu germà Tomás es va convertir en una mena d’agent i la va animar a seguir ballant.

Amb la intenció de professionalitzar la seva passió artística, va entrar a l’Escola de Dansa del Teatre Châtelet de París. Ràpidament es va convertir en la primera ballarina, però va deixar l’escola per formar la seva pròpia companyia amb la seva germana María Asunción. De fet, el nom de Mariemma ve d’unir els noms amb els quals les coneixia el públic, María i Emma.

Més informació en aquest article del Periódico.