Actualitat

Mor la coreògrafa alemanya Pina Bausch

02/07/2009

La coreògrafa alemanya Pina Bausch, considerada com una renovadora de la dansa moderna, ha mort als 68 anys d’edat, segons ha informat el Tanztheater Wuppertal, on va desenvolupar gran part de la seva carrera professional. Bausch va ser creadora als anys setanta de la dansateatre, que deu anys després va arribar a tenir a Alemanya la mateixa importància que el teatre parlat.

Feia cinc dies que se li havia diagnosticat un càncer que va resultar fulminant. Pocs dies abans, la ballarina i corògrafa havia estat treballant sobre l’escenari amb el seu equip habitual a l’Opera de Wuppertal.

Pina Bausch va néixer a Solingen (oest d’Alemanya) el 27 de juliol de 1940 i va començar a formar-se com ballarina en 1955 a la recent fundada Folkwangschule d’ Essen, creada i dirigida per Kurt Joos. Al 1959 va marxar a Estats Units, on va passar tres anys gaudint de diverses beques. En tornar a Alemanya, l’any 1962, va començar una carrera fulgurant que suposaria una revolució, la dansateatre.

L’última peça de Bausch havia estat molt bé rebuda per la crítica alemanya, que havia vist en ella un ressorgir de la seva potència creativa

Veure Pina Bausch a Café Müller, una de les seves corografies més conegudes i que es va poder veure al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, al mes de setembre.