Actualitat

Mor la ballarina russa Irina Baronova

09/07/2008

La gran ballarina russa Irina Baronova va morir el 28 de juny a la seva casa de Byron Bay (New South Wales, Austràlia) als 89 anys mentre dormia, segons publica Teatralnet.

Boronova havia nascut a Sant Petersburg el 13 de març de 1919, dins d’una família aristocràtica que va emigrar a París, passant per Romania, en un periple que va durar de 1920 a 1928, arran dels esdeveniments posteriors a la Revolució d’Octubre.

Ja a la capital francesa, la seva mare la va dur a l’aula de ballet de Preobrajenskaia, altra gran estrella de Petersburg i valedora de l’antic estil i les maneres de l’Escola Imperial i del Ballet de l’Òpera del Teatre Marinskii. Va fer una carrera de 15 curts anys d’escena i es va retirar en 1946 al complir 34, davant els laments de seguidors i crítics.

Estava en plena forma, era encara meravellosament lírica i passional segons exigís el paper, però ella no va voler seguir sobre les taules. S’han escrit centenars de pàgines sobre la seva bellesa, els seus trets icònics, el seu classicisme essencial i el seu virtuosisme.