Actualitat

Mor la ballarina i mestra catalana María de Ávila

27/02/2014
La ballarina i mestra de la dansa María de Ávila (Barcelona, 1920) ha mort a l’edat de 94 anys a Saragossa, ciutat en la qual residia des de fa anys amb la seva família.

Amb tot just deu anys va començar els seus estudis amb Pauleta Pamies al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on aviat va entrar a formar part del seu ballet, sent la seva primera ballarina des de 1939. La major activitat al Liceu, en la Companyia Espanyola de Ballet i en els Ballets de Barcelona la va desenvolupar entre 1937 i mitjans dels anys 50, sent  partenaire del ballarí Joan Magrinyà.

El 1954 va obrir la seva pròpia escola de dansa clàssica a Saragossa, lloc on es van formar professionals com Víctor Ullate, Arantxa Argüelles, Carmen Roche, i Ana Laguna, entre d’altres. Va ser fundadora del Ballet Clàssic de Saragossa i del Jove Ballet Maria de Ávila. El 1983 va ser nomenada Directora del Ballet Nacional de España i del Ballet Nacional d’España-Clásico.

Entre els múltiples reconeixements que va rebre destaquen la Medalla de las Bellas Artes de España (Ministerio de Cultura), la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio de España (Ministerio de Cultura) i la Medalla d’ or del Círculo de Bellas Artes de Madrid. A més a més, el Conservatori Superior de Dansa de Madrid porta el seu nom.

Més informació