Actualitat

Mor la ballarina i coreògrafa Diola Maristany

04/03/2014

El passat 16 de febrer va morir a Mallorca la ballarina i coreògrafa Diola Maristany als 75 anys. Impulsora de la dansa jazz, va donar els primers passos en el món de la dansa amb Madame Elsa amb classes de ballet, per més tard introduir-se en el món de la dansa jazz a l’estudi d’Anna Maleras i a diversos estudis de Nova York com el d’ Alvin Ailey i Marta Graham. A Barcelona, fa formar part del Grup Estudi Anna Maleras, i quan aquest es va dissoldre, ella va ser la flama d’un nou grup anomenat Acord -a finals dels anys 70-, format per: Montse Catarineu, Núria Moreno, Maite Laborda, Contxita Sesé, Elvira Ballvé, Montse Colomé, Toni Jodar, Xavier Fruitós, Elisabet Ferrer, Mónica Goday, Anna Sanchez, Clara Zuriguel, Núria Tejedor, Inés Bertran, i Dolors Espasa. 

Acord, que prenia aquest nom perquè era un grup de persones reunides i per la connotació musical de la paraula, va tenir grans èxits amb peces com Vivencias, coreografiada per ella i amb música de Keith Jarret, Real una mica, somni també, coreografiada per Carl Paris, deixeble d’Ailey, etc. Fins i tot van actuar a Mèxic a principis dels anys 80, quan encara eren poc habituals les sortides a l’estranger d’agrupacions de dansa catalanes.
 
A Barcelona va adquirir l’ Estudi DIOLA, al carrer Tavern número 25, que passaria a ser l’estudi Anna Maleras a l’any 1897, quan Diola va marxar a Mallorca. També va viure a París i a Madrid, on va treballar amb Carmen Senra, que va obrir la primera escola especialitzada en dansa jazz als anys 70.

Apassionada de la dansa, mediadora, pur feeling, així la defineixen els que la van conèixer, també asseguren que sigui on sigui, segur que segueix ballant. 

“Ha estat la meva mestra. Ella, amb la seva frase “on no arriba la tècnica, fes que arribi el cor“, va capgirar els meus esquemes i la meva concepció del bon ballarí. Era la reina del blues, plena de sentiment i intuïció en el moviment, ho feia tot fàcil i agradable, sobretot les voltes a l’esquerra!!! Ballar al seu costat era un plaer, encomanava i arrossegava. Sota el lema “anarquia, comprensión y cariño” ens va encomanar a tots les forces de crear junts el col·lectiu Acord grup de dansa del no res, i sense mitjans.”, explica Anna Sánchez.

“Tenia molt disciplina i amor pel ball. Cada dia havia de fer la seva barra de ballet. A la casa de Mallorca, per exemple, sortia a la balconada, que donava al mar, i feia la seva classe diària. Era una de les persones amb més feeling que he conegut“, explica Anna Maleras.

“Era una gran ballarina, intuitiva, extraordinària, amant del moviment lliure, desencorsetat, ens va fer descobrir a molts de nosaltres Keith Jarret, el bon vi i moltes altres coses del jazz i de la mateixa vida. Brindo per tu Diola i et desitjo un bon viatge!”, diu Montse Colomé

“Era una enamorada del jazz i dels espirituals negres i el blues. Deixava molta llibertat a l’espontaneïtat de cada un. Recordo amb molta estima el pas a dos que vaig ballar amb ella, i que veure-la ballar amb tant feeling era molt contagiós, t’ho transmetia. Recordo que deia que el dia que es morís volia sentir la música de Keith Jarret durant el concert del Colonia Opera House 

“, explica Toni Jodar.

Entrevista a La Vanguardia del 14 de febrer de 1982 després d’actuar a Mèxic

Crítica a la revista DANSA 79- Abril de 1982, Pàgines 13 i 14