Actualitat

Mor Emma Maleras, creadora del mètode per tocar les castanyoles

14/06/2017

La ballarina, coreògrafa i concertista Emma Maleras, la qual va crear un mètode d’estudi per tocar les castanyoles que porta el seu nom i que va ser adoptat internacionalment, ha mort a Barcelona als 97 anys.

Nascuda a Ripollet el 1919, Emma Maleras va estudiar piano al Conservatori Superior de Música del Liceu i també va seguir estudis de dansa clàssica i de dansa espanyola a l’escola del Gran Teatre del Liceu.

Va treballar de professora de música des del 1927. Va realitzar gires per diferents països d’Europa i va enregistrar discs amb acompanyament de castanyoles i zapateado.

Als anys seixanta va desenvolupar el seu propi mètode d’aprenentatge per tocar les castanyoles mitjançant el bigrama, una transcripció al pentagrama amb una línia per a cada mà. El seu llibre Mètode d’estudi i anotació de la castanyola va ser adoptat i acceptat en escoles de tot el món i es va convertir en un referent internacional.

Al 1973 va entrar a l’Institut del Teatre com a professora de dansa espanyola i de castanyoles, on treballà fins a l’edat de jubilació. Paral·lelament, al 1966, va ser nomenada també professora de castanyoles, com a instrument musical, al Conservatori del Liceu.

Entre d’altres premis va rebre el 1991 la Medalla de les Belles Arts i el 1992 la Medalla al Mèrit Artístic, concedides pel Ministeri de Cultura, i el 1998 va ser Premi d’Honor de l’Institut del Teatre.