Actualitat

Mor el coreògraf Roland Petit als 87 anys

11/07/2011

Dissabte ens deixava Roland Petit, llegenda de la dansa, una de les figures claus en la història d’aquest art. El ballarí i coreògraf francès va morir a Ginebra als 87 anys, segons va informar la direcció de l’Òpera de París.

Nascut el 14 de gener de 1924 a Villemomble (França), va començar a estudiar dansa a l’Escola del Ballet de l’Òpera de París amb 10 anys, i amb 16 ja formava part del cos de ball. 4 anys més tard va formar la seva pròpia companyia, el Ballet des Champs-Elysées, i van arribar les seves primeres creacions Les Forains (1945) i Le jeune homme et la mort (1946). Al 1948 va fundar el Ballet de París on va crear peces tant emblemàtiques com Les senyoretes de la nit, per Margot Fonteyn, i també va treballar amb el Casino de la capital gala, on va dissenyar el 1961 un espectacle complet al voltant de la ballarina estrella Zizi Jeanmarie, la seva dona i la seva musa.
http://www.youtube.com/watch?v=M5JFfSQ9hM4&feature=related Les seves coreografies es van convertir ràpidament en clàssics i van entrar en el repertori, com el seu ballet Carmen, amb Zizi. En tornar dels Estats Units, va adaptar la comèdia musical nord-americana al gust francès i va muntar amb la Revista dels Ballets de París. Altres coreografies destacades són: Le Loup (1953), Notre-Dame de París (1965), Camera Obscura (1994), i els musicals Daddy longs legs (1945) amb Fred Astaire i Leslie Caron i Anything goes (1945).
http://www.youtube.com/watch?v=fH4FXiSbK7c El coreògraf, que va ser director del Ballet Nacional de Marsella, de 1972 fins al 2005, va reunir en la seva creació artística elements fonamentals de la dansa i el ballet del segle XX i els va portar des dels teatres més importants del món i al cinema de Hollywood. També va treballar amb genis com Pablo Picasso, Orson Welles, Jean Cocteau, Yves Saint-Laurent, Rudolf Nureyev, Pink Floyd, Georges Simenon, Margot Fontayne i Mikhaïl Baryshnikov, entre d’altres.

A més de ser un gran coreògraf, va tenir una llarga carrera com a ballarí. Es va acomiadar dels escenaris com als 73 anys, durant les representacions del Ballet Nacional de Marsella, a l’Òpera Garnier de París.

Dels seus últims grans espectacles destaca el Pynk Floyd Ballet (2004), estrenat pel Tòquio Asami Ballet i que es va poder veure al 2005 al Tetare Tívoli de Barcelona.
http://www.youtube.com/watch?v=qwCG2jxTmco