Actualitat

Mor el ballarí i mestre de dansa Arcadi Carbonell

27/09/2011

El ballarí i mestre català Arcadi Carbonell va morir el passat diumenge a l’edat de 70 anys. Carbonell estava encara en actiu, col·laborava amb un Ballet de Jalisco, Mèxic, entre d’altres.

Va estudiar dansa clàssica amb Sabina Rocamor a Sabadell, després va estudiar i treballar amb Joan Tena participant en diferents ballets. Al 67-68 va començar a estudiar amb Marina Norej i va participar en obres com El Carnaval de Schuman (solo d’Harlequí), entre d’altres. Al 69 van formar un grup de dansa amb Neus López Llaudé, Carme Calvet, Carmen Enciar i Enric Castan, dirigit per Gilbert Maiollot. Van ballar peces com el Canon de Pachelbel, el Malalt imaginari de Molière, amb música de Rafael Ferré, al desaperegut teatre Calderón de la Barca de Barcelona. Aquesta darrera obra es va representar a diversos festivals d’arreu de l’Estat Espanyol. Poc després Arcadi es va quedar a Madrid per treballar com a mestre, va ser catedràtic de ballet clàssic del Real Conservatorio Professional de dansa clàssica de Madrid des del 1970. També va ser professor del Vassar College de Poughkeepsie (Nova York), membre del grup internacional de professors de la Royal Academy of Dancing de Londres, director executiu del programa d’estudis de l’Escola de Dansa Espanyola, jutge examinador de l’American Academy of Ballet de Nova York, i director artístic del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri.

Al llarg de la seva carrera va obtenir nombrosos títols acadèmics: Real Escuela Superior de Arte Dramático y Danza; ballet clàssic del Conservatori de Música Òscar Esplà, d’Alacant; ballet clàssic de Panstwowa Szkola Baletowa de Varsòvia; Elementary, Intermediate, Advanced i Teachers Certificate de la Royal Academy of Dancing de Londres, on també es va diplomar en Anatomia aplicada a la dansa i en Història de la dansa, i institució de la qual va ser membre associat; diplomat per la Royal Academy of Dancing de Londres; diplomat per la Spanish Dance Society, elemental i superior.

Destaca la nombrosa activitat artística que va dur a terme a festivals d’Espanya i Londres, per a la Royal Academy of Dancing, amb obres de la categoria de Giselle, Coppelia o El llac dels cignes. Va ser primer ballarí a Les Sílfides (1967) i El Carnaval (1968) al Teatre Calderón de Barcelona, primer ballarí al concert Emperador i Carmina Burana al Teatre Romà de Mèrida (1971), rol de Drosselmeyer d’ El trencanous a Los Angeles els anys 2000-2003, etc. Va participar en més de seixanta coreografies.

Com a professor va impartir cursos de perfeccionament de ballet clàssic a professors i alumnes a diferents ciutats de l’Estat Espanyol i l’estranger.