Actualitat

Mor als 80 anys Trisha Brown, referent de la dansa contemporània

21/03/2017

Trisha Brown, coreògrafa i referent de la dansa contemporània, va morir dissabte a Texas als 80 anys.

Va ser una de les coreògrafes i ballarines més influents de la seva època. Amb la fundació de la Trisha Brown Dance Company el 1970, Brown es va embarcar en el seu propi camí distintiu de la investigació artística i l’experimentació incessant, que es va estendre durant quaranta anys. El seu vocabulari de moviments, així com els nous mètodes que ella i els seus ballarins van adoptar per entrenar els seus cossos, segueixen sent un dels seus llegats més importants dins de la pràctica internacional de la dansa.

A través de les seves coreografies, en les que buscava l’essència del moviment mentre que intentava fondre la dansa amb altres arts (especialment la pintura), va ser pionera a l’hora de fer sortir la dansa dels teatres i presentar-la en espais no convencionals, sobretot dins dels museus i galeries d’art.

Al llarg de la seva vida va crear més de 100 coreografies i sis òperes, a més d’una col·lecció de dibuixos i il·lustracions que van obtenir el reconeixement en museus i exposicions. Va obtenir molts dels premis que es poden guanyar en el seu camp: Comandant de l’Orde de les Arts i les Lletres de França, Medalla Nacional de les Arts dels Estats Units, premi del Festival de dansa Samuel H. Scripps, el premi de la Fundació Capezio, el premi Dorothy and Lillian Gish, etc. El 2008 va abandonar l’escena com a ballarina i el 2012 com a coreògrafa.