Més d’un miler d’alumnes participen en els programes de Cultura i Educació
11/05/2023
Centres d’art, fàbriques i espais de creació, museus, teatres, casals de barri i espais urbans de Barcelona seran el punt de trobada dels programes de Cultura i Educació. Durant els propers mesos de maig i juny, la ciutat es convertirà en un gran escenari per on passaran més de 1.000 alumnes de diferents escoles i instituts públics.
Tots ells presentaran el resultat final dels processos de creació artística duts a terme durant el curs en el marc dels programes impulsats per Cultura i Educació juntament amb artistes, col·lectius i equips de mediació.
D’entre tots ells, cal destacar EN RESiDÈNCiA, Tot Dansa, Escena Pilot, Petits Talents Científics, espais c i dos nous programes pilot sorgits aquest curs, Fora de reserves i ViBRA. Al llarg d’aquest curs hi han participat 40 creadors i creadores i més de 1000 alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat.
Aquests programes tenen per objectiu establir connexions de llarga durada entre els agents de creació contemporània i els centres educatius, també entesos com a espais de creació, per tal de vincular la comunitat educativa i el camp artístic a partir d’experiències dins i fora de l’aula. Impulsats per l’Ajuntament de Barcelona en cooperació amb el Consorci d’Educació de Barcelona i altres agents culturals i educatius de la ciutat en el marc del desplegament de la Mesura de Cultura i Educació, aquests programes tenen per objectiu potenciar el vincle que uneix la creació artística i l’educació a la ciutat.
En la majoria de casos, les mostres seran obertes al públic i es duran a terme en equipaments culturals de la ciutat.
Entre els diferents programes destaquem:
EN RESiDÈNCiA
En funcionament des del curs 2009-2010, i liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, EN RESiDÈNCiA du a terme la seva 14a edició. Enguany hi participen 450 alumnes i 48 docents de 26 instituts d’educació secundària, 16 equips de mediació i més de 30 artistes i col·lectius. Les presentacions públiques han començat a principis de maig i s’allargaran fins al 14 de juny. Seran sis setmanes d’activacions i mostres de creació contemporània a gairebé una vintena d’espais, entre els quals hi trobem el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Becket, La Capella o Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, entre d’altres.
EN RESiDÈNCiA proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents d’instituts públics de la ciutat. Al llarg de tot el curs, creadors i creadores d’àmbits diversos, com ara les arts visuals, la creació escènica, la poesia o la música, desenvolupen un procés de creació artística juntament amb l’alumnat, el professorat i els equips de mediació. Aquesta connexió es du a terme des de la ideació fins a la presentació pública, de manera que l’alumnat es converteix en subjecte actiu de tot el procés.
Tot Dansa
Un altre dels programes amb més trajectòria és Tot Dansa. Enguany se celebra la 15a edició, en la qual hi participen 9 instituts, 164 alumnes i 20 docents. Aquest curs la direcció coreogràfica ha estat a càrrec de Mònica Muntaner i Sílvia Sant Funk, que han treballat la proposta artística UMHLABA significa món en zulú. Al llarg del curs, el grup ha treballat al voltant de tres distàncies, llunyana, mitja i íntima, i tres conceptes, paisatge, comunitat i singularitat. El resultat es podrà veure en dues mostres el 10 i 17 de maig al Mercat de les Flors. Tot Dansa és un projecte artístic i educatiu que impulsen conjuntament l‘Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre. És un projecte que uneix educació i cultura i té com a objectiu principal promoure i afavorir la cohesió, la integració i el treball en equip a través del llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània. Un dels eixos principals també és la formació del professorat per facilitar eines tant per al projecte com per a la consolidació de metodologies que permetin una relació diferent amb el seu alumnat