Actualitat

Mercè Mor i Toni Mira reben el reconeixement de l’APdC en el Dia Internacional de la Dansa

30/04/2008

Mercè Mor, com a sòcia d’honor, i Toni Mira, premi APdC, van ser els guardonats el dimarts 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, per part de l’APdC. El lliurament dels premis es va fer a l’Estruch de Sabadell, després de l’actuació de Bea Fernández amb ‘Cuerpo a escena o [los sueños (no) tienen título?] i de la lectura del manifest del DID per part del president de l’entitat, Jordi Cortés

D’altra banda, Beatriu Daniel, membre de la junta, va tenir un record per a cinc persones que enguany ens han deixat i sense els quals la dansa d’aquest país no seria el que és ara: Norma Axenfeld, Delfí Colomé, Mauro Galindo, Marta Munsó i Joan Tena.

El guardó Soci d’Honor s’entrega a una persona que hagi demostrat, impulsat i incentivat l’interès per la Dansa a Catalunya. La Junta ha escollit aquest any a Mercè Mor per la seva trajectòria com ballarina -amb Joan Tena entre altres-, intèrpret d’una de les primeres experiències de video-dansa amb l’obra ‘El Cigne’ i com a pedagoga i incentivadora de la dansa a Lleida, traspassant la seva experiència a les noves generacions.

Nascuda a Lleida (el Segrià) l’any 1942, Mercè Mor i Corbella és la dansa a Lleida. Només amb tres anys, assistia a classes de piano a la ‘Sección Femenina’ i, amb dotze anys, agafava el tren que unia Barcelona i Lleida per rebre classes de dansa de madame Elsa i, més tard, del mestre i coreògraf Joan Tena. Amb dinou anys, fundà una escola de dansa al soterrani de casa seva, l’Escola de Dansa de Lleida, la primera en aquesta ciutat dedicada exclusivament a la formació de ballarins. Anys més tard, l’escola s’amplià als carrers Onofre Cerveró i General Brito de Lleida i Mercè Mor fundà noves escoles a Mollerussa i Balaguer. Com a ballarina, es formà no tan sols a la ciutat comtal, sinó també a París i, després, a Cannes. Participà en tourneés per França i Suïssa i, com a ballarina del Festival de Ballet Espanyol, actuà a Rússia. Mercè Mor culminà la seva carrera de dansa clàssica examinant-se a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic i Dansa de Madrid. Una intensa vida professional, acadèmica i de col·laboració en els ambients i les manifestacions artístiques.

El Premi de l’APdC s’entrega a una persona, entitat, companyia o associació per la seva aportació continuada en favor de la Dansa. Enguany el vot dels 350 associats de l’APdC ha determinat que el premiat és Toni Mira per la seva tasca com a president de l’APdC en les dues últimes legislatures, com a mediador en les negociacions mantingudes amb les administracions competents per millorar la situació de la dansa i per la seva actitud sempre conciliadora, oberta i dialogant. Les altres finalistes eren Assumpció Aiguadé i Mercedes Recacha.

Toni Mira (Barcelona, 1957) estudia fins a cinquè curs d’Arquitectura a l’E.T.S.A.B. Graduat en Dansa Contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona. Desde 1987 és director i coreògraf de la companyia de dansa Nats Nus amb la que ha creat més de quinze espectacles que s´han representat a festivals de dansa i teatre de més de vint països dels cinc continents. També ha coreografiat per a nombroses companyies de dansa europees i en diverses obres teatrals i musicals de la nostre ciutat. Coreògraf associat del Dance House Millenium Center (Cardiff). Soci fundador i membre actiu del Centre de Creació La Caldera (Barcelona).

Coreografies per a d’altres companyies de dansa:
El Circ de les germanes Gratacof (1985) Companyia ‘Taba’ (Barcelona)
Saxo de Hielo (1985). Ballet Contemporani de Barcelona.
Segon premi “Tortola València” 1985 de la Generalitat de Catalunya.
9 minuts sense temps (1986). Alumnes “Institut del Teatre”. Finalista del concurs ‘Tortola València’ 1986.
Perfectamente Piedra (1987). Ballet Contemporani de Barcelona.
Amets Beroak (1994) . Companyia Arteszena. Teatre Victoria Eugènia de San Sebastián.
Remembrance (1994). Companyia Diversions. Cardiff (Gran Bretanya)
Strangers in the Night (1996). Companyia Diversions. Estrenat al Teatre Adrià Gual de Barcelona.
D’après Escher (1998). Institut del Teatre. Estrenat al desembre del 1998 al Teatre Adrià Gual de Barcelona.
Quattre (1998). Companyia In Transit. Belfast (Irlanda).
Lumen (1998). Diversions Dance Company (Cardiff)
Sis ens (1998/99). Taller de final de curs de 4art. d´interpretació – gest. Terrassa (Barcelona).
The collector of moments (2000). Diversions Dance Company (Cardiff)
Jump Start (2001).Ballet de Winton Marsalys. Companyia I.T.Dansa. Festival Grec 01. Teatre Ovidi Montllor (Barcelona)
Jazz (2001). Ballet de Winton Marsalys. Companyia I.T.Dansa. Festival Grec 2001. Teatre Ovidi Montllor (Barcelona)
Monolith (2003). Diversions Dance Company. (Cardiff)
Blau i negre (2004). Enssembledance. Edinburgh.

Coreografies per companyies de Teatre
Oh Stress (1986) .. Companyia Vol Ras. Estrenat al Teatre Romea de Barcelona.
Dancing (1988) . Companyia Mario Gas. Estrenat al Teatre Condal de Barcelona.
El cant del boc (1990) . Companyia La Gavia de Vic. Estrenat al Teatre SAT de Barcelona .
Flor de Nit (1992). Companyia Dagoll Dagom. Estrenat al Teatre Victoria de Barcelona.
Guys and Dolls (1998) Dirigit pel Mario Gas . Estrenat al Teatre Nacional de Catalunya.
Gaudí (2002) El musical dirigit per l’Antoni Gutierrez i l’Elisa Crehuet. Estrenat al Palau d´Esports de Barcelona.

Coreografies curtes per a Nats Nus
Iunx (1988) Primer premi ‘IV Festival Oscar López’
5 a.m. (1989) Primer premi ‘II Certamen coreogràfic de Madrid’
Taburets (1989) Tercer premi ‘V Festival Oscar López’ de coreografia.
Concert (1994). Estrenat a la Biennal de Sao Paolo 1994.

Coreografies per a la televisió
Toni Mira ha col·laborat com a coreògraf en nombrosos programes de televisió (Planeta Imaginari, Picnic, Barrio Sésamo, P+O-XO, Temps era Temps, etc…)

HOMENTATGE ESPECIAL A LES PERSONES QUE ENS HAN DEIXAT

Avui és un dia especial. Avui celebrem el Dia Internacional de la Dansa. I avui també recordem als nostres estimats companys que malauradament ens han deixat aquest darrer any i sense els quals la dansa d’aquest país no seria el que és ara: Norma Axenfeld, Delfí Colomé, Mauro Galindo, Marta Munsó, i Joan Tena.

El compromís de la Norma amb el seu ofici i la nostra professió ha fe d’ella un dels puntals on molts de nosaltres ens hem recolzat. Mestre incansable. Emprenedora i entusiasta que va impulsà la dansa contemporània als anys 80 en el nostre país. Gràcies Norma per donar-nos l’empenta que necessitàvem.

L’entusiasme de Delfí per tot allò que l’envoltava fa d’ell una persona incansable i entregada. Un apassionat de la vida, de la dansa. Polifacètic, crític, emotiu i amb una llarga trajectòria com a musicòleg, compositor, escriptor i diplomàtic; Delfí Colomé és un exemple per tots nosaltres.  Gràcies Delfí per obrir-nos la dansa a altres mons i per obrir altres mons a la nostra dansa.

Al Mauro li agradava discutir. I sobre tot discutir de ballet. La dansa i tot allò que pogués relacionar-se amb ella l’apassionaven. Les seves reflexions eren acurades, sàvies i sempre respectuoses. Com a director de diverses companyies va desenvolupar una manera de fer que encara ara molts dels seus predecessors la segueixen.  Gràcies Mauro per les teves directrius i per les teves històries de ballets romàntics.

A la Marta li agradava la feina ben feta i la duia allà on anava. Entusiasta i carismàtica va contribuir a la formació de molts de nosaltres. En cada pas que ensenyava hi havia implícit una forma de pensar, de fer i de sentir que només es pot resumir amb la paraula: generositat.  Gràcies Marta per haver-nos mostrat tot allò de bo que hi ha en cada un de nosaltres.

Joan Tena. Pioner a Catalunya d’espectacles de gran format on col•laboraven diversos artistes de l’avantguarda catalana. En Joan Tena tenia una visió heterodoxa de la dansa. Als anys 50 apostar per allunyar-se del ballet clàssic i introduir una estètica expressionista en les seves coreografies. Una posició avançada i arriscada en aquell moment i que per molts dels coreògrafs emergents d’avui en dia representa una inspiració. Gràcies Joan pel teu agosarament.