Actualitat

Maria de Ávila, medalla d’Or del Liceu

27/10/2009

Ahir a la tarda es van entregar les medalles d’Or del Gran Teatre del Liceu, guardó recuperat després de 30 anys coincidint amb el X aniversari de la reconstrucció del teatre. 

Entre els 10 professionals homenatjats està Maria de Ávila, primera ballarina de la Companyia de Dansa del Liceu des de 1939. La medalla va ser recollida en el seu nom per la seva filla Lola de Ávila, que actualment dirigeix l’escola que duu el nom de l’ homenatjada. 

Maria de Ávila (Barcelona, 1920) va començar els seus estudis amb Pauleta Pamies al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb deu anys. Aviat va entrar a formar part del seu ballet, sent la seva primera ballarina des de 1939. La major activitat al Liceu, a la Companyia Espanyola de Ballet i en els Ballets de Barcelona la va desenvolupar entre 1937 i mitjans dels anys 50, sent paterner del ballarí Joan Magrinyà. L’any 1954 va obrir la seva pròpia escola de dansa clàssica a Saragossa, on s’han format grans professionals de la dansa; va ser cofundadora del Ballet Clàssic de Saragossa, i del Jove Ballet Maria de Ávila. Al 1983 va ser nomenada Directora del Ballet Nacional d’Espanya i després del Ballet Nacional d’Espanya-Clàssic.

Altres professionals que han rebut la medalla d’or del Liceu són Josep Carreras, Joan Pons, la soprano Eva Marton i la mezzosoprano Dolora Zajick, entre d’altres. Tots ells tenen un vincle especial amb el Liceu, Carreras va debutar al costat de Montserrat Caballé, i Pons es va formar al Cor del Liceu.